Homepage 'de Luikerwaal' Kinderboeken.
Een collectie kinderboeken waarin de toverlantaarn een hoofdrol speelt.
Frans (2)
 


Dit Franse boek van Albert Girard werd uitgegeven in 1888 en heeft als titel "NOS PETITS AMIS" (Onze kleine vrienden). De afmetingen zijn 26 x 20 x 1.5 cm en het bestaat uit 150 pagina's. Het bevat een groot aantal verhalen en gravures. De omslag toon een, rood met goud, zilver en zwart gekleurde, paginavullende afbeelding van een voorstelling met de toverlantaarn. De lantaarn doet denken aan een Franse toverlantaarn van Lapierre. Dezelfde afbeelding komt nog een keer terug in het boek als een paginavullende zwart/wit prent.

Een Frans boek met geïllustreerde liedjes (ca 1900). Het werd geschreven door Xavier Privas, geïllustreerd door E. Malassis en gepubliceerd door La Librairie Mondiale. Voor verzamelaars van toverlantaarns is het belangrijkste deel van het boek de titelpagina waarop een projecterende toverlantaarn is afgebeeld (de plaat bedekt de hele voorpagina). De afmetingen van het boek zijn 25 x 32 cm en het is 90 pagina's dik.POUR LES GOSSES
(Voor de kinderen)

Dun boekje van rond 1890 met de titel:
Magasin des Petits Enfants
Une Fête d'Enfants

Published in France by:
Librairie de L. Hachette et Cie., Boulevard St. Germain, No. 77

Enkele prachtige illustraties in dit boekje; één ervan laat een toverlantaarnvoorstelling zien. Het bijbehorende verhaal gaat over "La lanterne magique".
12 pagina's; afm.: 24,5 x 18,5 cm.


   

IMAGE PARLANTES pour les petits enfants.
Frans kinderboek met 12 pagina's en 48 illustraties, ca 1880.
Op de omslag van het boek staat een aardige afbeelding van de projectie van een lantaarnplaat. Helaas komt de inhoud van het boek verder niet overeen met de afbeelding op de omslag. Afmetingen: 22 x 16.5 cm.


 


 
La Poupée Bien élevée (De goed gemanierde pop), 1845

Dit antieke Franse kinderboek met een harde omslag is getiteld 'La Poupée Bien élevée - suivie de la lanterne magique des Petit Infants'. Uitgegeven door Lehuby, Parijs. Er is geen jaartal vermeld, maar waarschijnlijk is dat ca 1845. Het bevat een tweetal verhalen, het eerste over meisjes en hun poppen, het tweede over toverlantaarns. Het eerste verhaal is geïllustreerd met twaalf bekoorlijke prenten van meisjes met poppen. Helaas is het tweede verhaal, La Lanterne Magique des Petits Enfants, niet geïllustreerd. Het boek is ongeveer 12,5 x 19,5 cm groot en heeft 211 pagina's.

 

 


La Lanterne Magique par J. Levoisin avec les dessins de Kate Greenaway, (De toverlantaarn door J. Levoisin geillustreerd door Kate Greenaway), 64 pagina's, formaat 19 x 24 cm.

Omslag voor: een aantal kinderen die in een kring rondlopen, gedrukt in het wit op een olijfgroene achtergrond. Rug: blauw linnen. Achterkant omslag: hetzelfde als de voorkant.

Een vertaling in het Frans van 'Under the Window'.

Helaas is van dit boek de enige betrekking met de toverlantaarn..... de titel.

 

Elisabeth, princesse à Versailles - 8. La Lanterne Magique.

Elizabeth is erin geslaagd meester Cornelius, een goochelaar die verhalen vertelt met behulp van toverlantaarns, naar het kasteel te brengen. Helaas, dezelfde dag verdwijnt de prachtige parelketting van Madame de Marsan. Is de huishoudster het kwijtgeraakt of is het gestolen? Omdat Elizabeth enig vertrouwen in haar vrienden heeft, durft ze de tovenaar niet te snel iets te verwijten ... Maar Madame de Marsan is woedend! En ze aarzelt niet om Madame de Mackau van nalatigheid te beschuldigen! De huishoudster dreigt haar baan te verliezen en Elisabeth is vastbesloten om haar te redden. Hiervoor moeten we de ketting vinden.

Vanaf 8 jaar. Annie Jay is de auteur van twintig historische romans, uitgegeven door Hachette, Milaan of Bayard, waaronder de best verkochte serie "The Roses of Trianon". Ze heeft verschillende prijzen ontvangen. Drie van haar romans worden aanbevolen door l'Education Nationale: Complot à Versailles, L'esclave de Pompéi en L'Aiguille empoisonnée. Bij Albin Michel is ze ook de auteur van de serie Jean, petit marmiton. Illustrator Ariane Delrieu is een illustrator voor de jeugd. Bij Albin Michel illustreert ze de serie Jean, petit marmiton.
 

 
               
Frans ABC boek - l'Artistique par Marie de Grand'Maison (vers 1890), Serie Artistique, A. Capendu, Editeur-Paris, Impr. Emrik & Binger, Haarlem. Six planches en chromolithographie. Zes paginagrote chromolitho's van Emrik & Binger te Haarlem en op de overige pagina's fotografieën.

De L-pagina van dit prachtige ABC-boek is gewijd aan de toverlantaarn (Lanterne Magique): Laure et Lucien ont convié leurs petits amis: Luc, Léon, avec Lucie et Léa, à voir la lanterne magique. L'illusion est générale quand de légers chamois paraissent s'élancer sur les roches. (Laure en Lucien hebben hun vriendjes en vriendinnetjes uitgenodigd voor een voorstelling met de toverlantaarn. De illusie is compleet als lichtvoetige gemzen verschijnen, die over de rotsachtige bodem springen).
 
Alphabet des Enfants Sages
Alfabet van wijze kinderen

Klein boekje, rond 1880 uitgegeven door Pellerin in Épinal.
Op de omslag is een aardige scène met een toverlantaarnprojectie afgebeeld.
De binnenpagina's tonen verschillende scènes.
Deel 9, afm. 14,5 x 10,5 cm, 14 pagina's.

 
Nog een antiek Frans alfabetboekje in het Frans met de titel 'ALPHABET DE LA PHOSPHATINE FALIERES', uitgegeven door Devambez, Parijs. Zachte kaft, 16 pagina's, 15 x 13 cm.
Meer..........
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2024 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 05-06-2024.
Naar vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina......