Homepage 'de Luikerwaal'
Een zorgenloze jeugd.
Meer lantaarnplaten met kinderen.   Deel 2.
Ca 1905 Duits. Waarschijnlijk G. Carette & Co. Neurenberg. Decalcomanie, afmetingen ca 18 x 5 cm.
 
Twee grote toverlantaarnplaten voor kinderen geproduceerd door Ernst Plank. De onderste is gemerkt "E.P. II. S.".  7 x 22 cm.
 

 

O die jeugd van tegenwoordig toch! Zaken als vandalisme, baldadigheid en agentje pesten kwamen echter ook voor in de 'Goede Oude Tijd'.

Vier oude glazen lantaarnplaten die laten zien hoe twee straatjongens en een hond een beklagenswaardige politieagent lastig vallen.
 

 

 


De meeste kinderen gedroegen zich echter voorbeeldig. Lantaarnplaat gemaakt door E.P.
 


Nog zo'n schitterende lantaarnplaat met zich amuserende kinderen.
 
'The Hair Restorer (Het haargroeimiddel)',  een vijftal grappige, met de hand geschilderde, lantaarnplaten uit een set van zes. De platen zijn van het formaat 8,2 cm (3,25 inch) in het vierkant.
De complete set bestaat uit zes platen. Nummer 5 ontbreekt helaas, maar het verhaal is volledig en ook duidelijk zonder plaat 5. De fabrikant of de verkoper is Stokes & Watson, 6 Market Street, Manchester.
 
Wie zijn kinderen lief heeft kastijdt hen. Enkelvoudige schuifplaat met de afmetingen 18 x 10 cm.
 


Twee van een set van zes Kewpie toverlantaarnplaten. De afmetingen zijn ca 3,8 x 15 cm.

  

 


Op heterdaad betrapt!
Enkelvoudige schuifplaat.
Deze schitterende 3.5" x 4" (10 x 8 cm) toverlantaarnplaten zijn van Ed. Liesegang, Düsseldorf, Duitsland. Liesegang was een familie die zich bezig hield met het fabriceren, ontwikkelen en verkopen van toverlantaarns, lantaarnplaten en fotografische apparatuur. Het bedrijf dat nog steeds bestaat werd opgericht in 1854. De prachtige glazen platen zijn genummerd #1, 10, 13 en 31.
 

 


'Wie zijn kinderen lief heeft, kastijdt hen' staat er in de Bijbel. Een bord en een fles gebroken.... dat zal geen tweede keer gebeuren!
De afmetingen van deze leerzame plaat zijn ca 16,5 x 10 cm. Geen merktekens aanwezig.
Kinderportretjes.Spelende kinderen. Afm. 15 cm x 3,9 cm.
 

 
Deze kleurige lantaarnplaat laat een tweetal kinderen zien met een piano. Het jonge meisje bespeelt het instrument terwijl een jongentje toeluistert, gezeten in een met rood fluweel bekleedde stoel. De bladmuziek van ''Silver Threads Among The Gold'' (Zilverdraden tussen het Goud) staat op zijn kop op de piano. Het onderschrift luidt: ''DARLING, I AM GROWING OLD.'' (Ja mijn schat, ik wordt nu oud hoor).

Op de rand en de zijkant van de plaat staat vermeld:
ECONOMIC SERIES.
''DARLING, I AM GROWING OLD.''
T. H. McALLISTER, MANUFACTURING OPTICIAN, 49 NASSAU STREET, N.Y.
''DARLING, I AM GROWING OLD.''

De afmetingen zijn 4'' x 3.25'' (ca 10 x 8 cm).

 Glazen strip met 4 afbeeldingen. De plaat komt uit een serie van twaalf stuks. Fabrikant onbekend.
 

 


Op de rand van deze prachtige glazen lantaarnplaat staar geschreven "Little Mischief." (kleine ondeugd). De afmetingen zijn 4" x 7" (10 x 18 cm).


 


Een ontroerende lantaarnplaat van een jongen uit het armenhuis.


Vertederende, met de hand ingekleurde, glazen toverlantaarnplaat met de afbeelding van een meisje dat op het punt staat te gaan slapen, met een kaars in haar hand. De titel is 'Off To Bed' en zij werd gemaakt door Graystone Bird. De plaat is 82 mm vierkant.

Deze plaat zou erg geschikt zijn om een Victoriaanse toverlantaarnvoorstelling mee te beëindigen. Nu doet zij hier dienst om deze pagina af te sluiten.

Goede nacht!
Meer lantaarnplaten met kinderen.
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2020 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 08-09-2020.
  Naar bovenrand pagina......