Homepage 'de Luikerwaal'   Een zorgenloze jeugd.
Lantaarnplaten met kinderen.   Deel 1.

Zomerplezier. Zwemmen, roeien, vissen en zo maar wat spelen in het water. Deze grote glazen toverlantaarnplaat meet zo'n 24 cm x 8 cm en is gemaakt door Ernst Plank, Duitsland.

 
Deze twee platen laten duidelijk zien dat een bestaande set lantaarnplaten dikwijls een 'remake' kreeg. Hier zijn de scŤnes gelijk, maar de uitwerking ervan verschilt. Vaak waren de grotere en/of duurdere platen meer gedetailleerd dan de kleinere en goedkopere.

 


Glazen strook, afmetingen 28 x 9 cm, waarop wat schilderachtige tafereeltjes met kinderen zijn afgebeeld. De plaat komt waarschijnlijk van E.P.

 

 


Moeder doet even een dutje terwijl de oudere kinderen hun kleine zusje bezig houden. Met de hand gekleurde plaat, geplaatst in een mahoniehouten frame van 18 cm x 10 cm.
Deze twee Engelse toverlantaarnplaten zijn ongeveer 18 x 10 cm groot. Ze zijn gemaakt door Carpenter and Westley, London, een van de beste fabrikanten van in een mahoniehouten frame gemonteerde lantaarnplaten, en ze zijn prachtig met de hand geschilderd. Naam en adres van de fabrikant zijn in het hout geperst. De platen dateren waarschijnlijk van het midden tot het einde van de 19e eeuw.
 

 

Langwerpige lantaarnplaat van een onbekende fabrikant.

 
 

 


Deze prachtige toverlantaarnplaat is gemonteerd in een houten frame van 10 x 18 cm. Een etiket vermeldt de titel: "Selected Views--The Naughty Boy forced back to School!" De ondeugende jongen wordt terug gebracht naar school. De plaat werd vervaardigd naar een schilderij van de Franse artiest Uirardet. In het hout van het frame is de naam van de maker geperst: "Thos. Hall Boston".
 Deze met de hand geschilderde lantaarnplaat is gemonteerd in een houten frame. Het etiket op de zijkant van het frame is gescheurd en zegt slechts "Selected--A Lady in...". Misschien moet dit zijn "Selected Views--A Lady in Waiting", aangezien de vrouw staat te wachten om het kind, dat waarschijnlijk haar melk opdrinkt, af te straffen.

 

 


Glazen strook met een zestal kinderportretten. De fabrikant is onbekend.

 
Meer kinderportretten op deze decalcomanie, gemaakt door Johann Falk (J.F.), Duitsland ca 1910.

Gekleurde lantaarnplaat van een bijzonder lieflijk Victoriaans tafereeltje. Het frame is van mahoniehout en meet 18 x 10 cm. Het glas is 7,5 cm in doorsnee. Een vrouw, de grootmoeder?, leert een aardig jong meisje breien......

....terwijl haar ondeugende broer geprobeerd heeft wat appels uit de boomgaard van de buurman te stelen. (rechts). Mechanische enkelvoudige hefboomplaat. 


 


 Toverlantaarnplaat met een lieflijk tafereeltje uit de serie Woodmen of the World' getiteld 'Youth & Old Age' (De jeugd en de ouderdom). Afmetingen 3 1/4 x 4 inch.
 
 
Dit is een set van zeven 'life model' platen die 3.25" (8,3 cm) in het vierkant zijn.

Titels van de platen:
1. Miss Nelly off to town.
2. Tired - falls asleep.
3. Dick steals her basket of.
4. Dick makes off.     5. .....
6. Frightened - where is my basket.
7. Nelly begins to cry.

Ik veronderstel dat de set niet compleet is. Er moet een happy end zijn. Zal Dick spijt krijgen van zijn laffe daad?


Een zonnige zondagmiddag. De mensen hebben hun beste kleren aangetrokken. Kinderen wandelen netjes in het park. De kinderwagen wordt voortgeduwd door het kindermeisje. De meest opwindende bezigheid is het vangen van vlinders in een net.
 
Twee vierkante 8,2 cm x 8,2 cm toverlantaarnplaten die een schooljongen laten zien die wordt gestraft door zijn meester.

Fabrikant GebrŁder Bing Neurenberg, ca 1910.
Zonder woorden.
 
Touwtje springen.....


Touwtje springende jongen. Opa kijkt toe.
 Enkelvoudige hefboom lantaarnplaat. Het frame is van mahonie; het glas is met de hand beschilderd. Het dynamische effect wordt bereikt door het bewegende gedeelte van de plaat op en neer te bewegen. De afmetingen van deze plaat zijn 18 cm x 10 cm.
       
 
Mooi uitgevoerde hefboomplaat. Het bewegende glas is gemonteerd in een messing frame. Met de hand geschilderd, afm: 22 x 11 cm, ca 1850.


 

 


Het spel kan op veel manieren gespeeld worden, alleen, met z'n tweeŽn of drieŽn.
Enkelvoudige schuifplaat. beweeg de messing hefboom en de jongen springt op en neer. Geen fabrikant bekend. Afmetingen ca 18 x 10 cm.
En dan...., wanneer de kinderen in bed zijn gestopt.........Enkelvoudige hefboom lantaarnplaat.
 
Meer kinderen......
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 03-06-2021.
Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina......