Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, verschillende fabrikanten
Duitsland deel 2
 

Avanti toverlantaarn met elektrische verlichting.

'Avanti' is het Italiaanse woord voor 'Vooruit'. De zwartgeschilderde metalen lantaarn heeft een fraaie bijpassende houten opbergkist met metalen beslag, een houten platenwisselaar en diverse houten ramen voor verschillende maten lantaarnplaten. De lantaarn is duidelijk ontworpen voor elektrische verlichting, want zij heeft in het dak geen ruimte voor een schoorsteen, maar slechts ventilatiesleuven. De beide zijwanden hebben ronde openingen voor de ventilatie.

Het lamphuis kan van de basis worden afgeschoven, waarna de lamp kan worden vervangen. De lamp is van Philips, 220 Volt. Achter de lamp bevindt zich nog een reflector. De projectielens is van Ed Liesegang, Düsseldorf, Leuko Anastigmat F - 18 cm.

De afmetingen van de lantaarn zijn met ingeschoven lens ca 50 cm lang, 17 cm breed en 22 cm hoog.
Fabrikant Ed. Liesegang, Düsseldorf, Germany.
 
Triumph Laterna  Magica
ca 1890.Een 'Ernst Plank look alike' die in een kartonnen doos zit met een etiket waarop de merknaam Triumph staat. De hoogte van de lantaarn is ruim 20 cm. De schoorsteen ontbreekt.
 

Meer etiketten.

Een vrijwel gelijke toverlantaarn waarvan de merknaam op het etiket gespeld wordt met een 'f' aan het eind. De naam van het apparaat wordt hier gespeld als 'Latern Magic'. De lantaarn is gedateerd 25 december 1897. Volgens een met potlood geschreven tekst onderop de grondplank, werd ze als een kerstgeschenk gegeven aan een zevenjarige jongen met de naam Ralph door een zekere Charlie.
 
Cilindervormige toverlantaarn uit het begin van de jaren 1900. Zij is 46 cm lang en 18 cm hoog en op de zijkant is met goudverf de merknaam "ARGO" aangebracht. In de achterwand bevindt zich de lamphouder voor een elektrische lamp, het netsnoer en de steker. De lens kan worden scherpgesteld door middel van een  'Schneckengang' (Duits; letterlijk: slakkengang) systeem.

De "ARGO" werd vervaardigd door Müller & Wetzig in Dresden, Duitsland. Het bedrijf produceerde vanaf ca 1900 fotografische apparatuur en een beperkt aantal toverlantaarns. Op veel van hun producten is een soortgelijk logo afgedrukt: de initialen van het bedrijf "M" & "W" boven en onder de naam van het product.
Een wat andere, en naar de belettering en het logo te oordelen een wat recentere, uitvoering van de 'ARGO' toverlantaarn van Müller & Wetzig in Dresden, Duitsland. Het 'Schneckengang-systeem'' voor het scherpstellen is hier vervangen door het meer gangbare tandbaan-en-tandwiel systeem. Een ronde afdekklep kan voor de lens worden gedraaid.

 

 

Duitse toverlantaarn, waarschijnlijk gemaakt door de Gebrüder Mittelstrass, Maagdenburg, Duitsland. De lichtbron in de lantaarn is een interessante koolspitsenlamp.
 


Een andere toverlantaarn gemaakt door de Gebr. Mittelstrass uit Maagdenburg, hofleverancier van de Duitse Keizer.
 De vormgeving doet sterk denken aan  de lantaarns die gemaakt werden door de Amerikaanse lantaarnmaker L.J. Marcy. Opvallend is de diafragma-regeling voorop de projectielens.

 
Eenvoudige toverlantaarn gemaakt door C. ECKENRATH, BERLIN, Charlottenstr.29. Hoogte 42 cm. Geschikt voor langwerpige lantaarnplaten van 6,5 cm breed.
Eckenrath was een Duitse fabrikant van stereoscopen in Berlijn. Hij beweerde 'de grootste en meest uitgebreide winkel in Duistland' te hebben. (jaren 1860-jaren 1890).
 
 
Dit kleine rode toverlantaarntje is niet voorzien van een merk van de fabrikant. Het zou gemaakt kunnen zijn door Bing.  
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 21-05-2021.
Voorgaande pagina.....  Naar bovenrand pagina......