Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, verschillende fabrikanten
Duitsland deel 2
 
Triumph Laterna  Magica
ca 1890.Een 'Ernst Plank look alike' die in een kartonnen doos zit met een etiket waarop de merknaam Triumph staat. De hoogte van de lantaarn is ruim 20 cm. De schoorsteen ontbreekt.
 

Meer etiketten.

Een vrijwel gelijke toverlantaarn waarvan de merknaam op het etiket gespeld wordt met een 'f' aan het eind. De naam van het apparaat wordt hier gespeld als 'Latern Magic'. De lantaarn is gedateerd 25 december 1897. Volgens een met potlood geschreven tekst onderop de grondplank, werd ze als een kerstgeschenk gegeven aan een zevenjarige jongen met de naam Ralph door een zekere Charlie.
 
Cilindervormige toverlantaarn uit het begin van de jaren 1900. Zij is 46 cm lang en 18 cm hoog en op de zijkant is met goudverf de merknaam "ARGO" aangebracht. In de achterwand bevindt zich de lamphouder voor een elektrische lamp, het netsnoer en de steker. De lens kan worden scherpgesteld door middel van een  'Schneckengang' (Duits; letterlijk: slakkengang) systeem.

De "ARGO" werd vervaardigd door Müller & Wetzig in Dresden, Duitsland. Het bedrijf produceerde vanaf ca 1900 fotografische apparatuur en een beperkt aantal toverlantaarns. Op veel van hun producten is een soortgelijk logo afgedrukt: de initialen van het bedrijf "M" & "W" boven en onder de naam van het product.
Een wat andere, en naar de belettering en het logo te oordelen een wat recentere, uitvoering van de 'ARGO' toverlantaarn van Müller & Wetzig in Dresden, Duitsland. Het 'Schneckengang-systeem'' voor het scherpstellen is hier vervangen door het meer gangbare tandbaan-en-tandwiel systeem. Een ronde afdekklep kan voor de lens worden gedraaid.

 

 

Duitse toverlantaarn, waarschijnlijk gemaakt door de Gebrüder Mittelstrass, Maagdenburg, Duitsland. De lichtbron in de lantaarn is een interessante koolspitsenlamp.
 


Een andere toverlantaarn gemaakt door de Gebr. Mittelstrass uit Maagdenburg, hofleverancier van de Duitse Keizer.
 De vormgeving doet sterk denken aan  de lantaarns die gemaakt werden door de Amerikaanse lantaarnmaker L.J. Marcy. Opvallend is de diafragma-regeling voorop de projectielens.

   
   
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2019 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 15-06-2019.
Voorgaande pagina.....  Naar bovenrand pagina......