Homepage 'de Luikerwaal' Oorlogstaferelen
afgebeeld op toverlantaarnplaten.
Deel 1.
De eerste dode in elke oorlog is het gezond verstand.
A. Den Doolaard, Nederlandse schrijver.
 Oorlog is van alle tijden. Deze prachtige toverlantaarnplaat in een houten frame laat ons Romeinse strijders zien en is getiteld 'The Battlefield' (Het Slagveld). In het houten frame is de tekst geperst 'M.C.LILLEY & CO. COLUMBUS OHIO'.
De afmetingen van het frame zijn 4" x 7 " (10 x 18 cm) en het is ca 0,25" (6 mm) dik.


 


 

Een set lantaarnplaten met twaalf oorlogstaferelen. 
     
Deze 12 langwerpige glazen toverlantaarnplaten zijn gemaakt door Jean Schoenner uit het Duitse Neurenberg. Ze meten ca 7 x 22,3 cm. De platen zijn niet genummerd. Zij zijn allemaal voorzien van het handelsmerk J.S.; bij sommige platen is het merkje niet gemakkelijk het te ontdekken. Hoewel de platen zijn voorzien van een beschermglas is er toch wat waterschade ontstaan in het gebied van de wolkenluchten. Dit is bij de projectie niet storend; het veroorzaakt eigenlijk juist een nog beter wolkeneffect. Inderdaad.... ieder nadeel heeft z'n voordeel.
 
The Heroes of the Victoria Cross.
De helden van het Victoria-kruis.

Het Victoria Cross is de hoogste Britse militaire onderscheiding, enigszins vergelijkbaar met de Nederlandse Militaire Willems-Orde, uitgereikt als beloning voor heldenmoed aan leden van de legereenheden van de verschillende Commonwealth-landen en de voormalige Britse koloniŽn.
Een set van twaalf vierkante gekleurde toverlantaarnplaten is gemaakt door Theobald & Co., Engeland en werd verkocht door onder meer Millikin & Lawley, London.    

Kriegs-Bilder.
Oorlogstaferelen.

Twaalf lantaarnplaten in een karakteristiek houten kistje, gemaakt door een onbekende fabrikant, met afbeeldingen van de Eerste Wereldoorlog. Afmetingen: 20 x 6 cm.

Before and after the Battle.
Voor en na de veldslag.


The Russo-Japanese War.

De oorlog tussen Rusland en Japan.

De Junior Lecturers' Series werd geproduceerd door W. Butcher & Sons in Londen (1870-1906) onder het handelsmerk Primus. De glazen platen werden verkocht als sets van acht stuks in een kartonnen doosje. Een set koste aanvankelijk twee shilling maar aan het einde van de Eerste Wereldoorlog was de prijs meer dan verdubbeld. Afmetingen van de platen:  8,3 x 8,3 cm (3 1/4" x 3 1/4").

De serie behandelde een groot aantal onderwerpen, variŽrend van komische kinderverhalen en sprookjes tot...... beschrijvingen van grote oorlogen. De laatste waren ondergebracht in de serie B, die vergezeld waren van een velletje papier met de bijbehorende teksten. Ze bestonden uit meerdere delen van acht lantaarnplaten per doosje.

In de serie zijn opgenomen de Boer War (5 delen 701-705, zie verder op) en de hieronder getoonde serie over de oorlog tussen Rusland en Japan (2 delen 727-728), van 1904-1905, de eerste grote oorlog van de twintigste eeuw.
 

 
Set met 12 langwerpige toverlantaarnplaten van de Duitse fabrikant Ernst Plank

waarop verschillende militaristische afbeeldingen, waaronder veldslagen, zijn weergegeven. Twee lantaarnplaten tonen de portretten van belangrijke generaals en leiders uit die tijd. De andere platen laten scŤnes zien uit de Chinese Oorlog, De Boerenoorlog, de Russisch-Japanse oorlog en andere oorlogen.

 
Meer oorlogstaferelen.
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 27-05-2021.
Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina.....