Homepage 'de Luikerwaal' Oorlogstaferelen
afgebeeld op toverlantaarnplaten.
Deel 2 - De Wereldoorlog (Primus).

De zeer bekende fabrikant van toverlantaarnplaten en de uitgever van onder meer de Junior Lecturers' Series, W. Butcher & Sons Londen, produceerde in 1915 onder zijn handelsmerk Primus deze grote set van 80 lantaarnplaten met de titel 'The World War'. De set was verdeeld in tien hoofdstukken met acht gekleurde lantaarnplaten; elk hoofdstuk apart verpakt in een kartonnen doosje en vergezeld van een velletje papier met de tekst voor een lezing. De afbeeldingen waren gemaakt door topartiesten uit die tijd en de meeste ervan waren verschenen in tijdschriften als The  Illustrated London News, The Sphere, en The Graphic. Meestal laat een tekstje in een klein kader op de lantaarnplaat de bron zien van de afbeelding.

De meeste details van de set en de afzonderlijke lantaarnplaten zijn beschreven in de hieronder afgebeelde folder.
Deze pagina en de volgende laten (voorlopig) de hoofdstukken 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7 zien.
 


De Wereldoorlog.
Gerangschikt in een chronologische volgorde door dr R. Wilson.
De sets beslaan de periode van het begin van de oorlog tot juli 1915. De lantaarnplaten zijn ruwweg in een chronologische volgorde geplaatst, waarbij elke set een begrensde periode behandelt en, voor zover dat mogelijk is, een aantal met elkaar verbonden gebeurtenissen omvat zoals die worden omschreven in de titels hieronder.
De afbeeldingen zijn zorgvuldig geselecteerd om het verloop van de oorlog te laten zien op de belangrijkste plaatsen waar die zich afspeelde - In het Westen, in Centraal Europa, in het nabije Oosten en op zee. De lezing, die bij iedere set lantaarnplaten is bijgesloten, geeft niet alleen een volledige uitleg van elk afgebeeld voorval apart, maar verbindt hen ook met elkaar, zodat iedereen die de volledige serie lantaarnplaten gebruikt het verloop van de grote strijd van maand tot maand kan volgen.
 
De Wereldoorlog lantaarnplaten. Geproduceerd in kleuren naar de originele tekeningen van toonaangevende oorlogs-artiesten. Befaamde kunstenaars die het oorlogsgebeuren afbeelden hebben de afbeeldingen geleverd voor de Wereldoorlog-lantaarnplaten. Iedere artiest is een specialist. F. Mantania en R. Caton Woodville, wier ontroerende en karakteristieke tekeningen van de Britse 'Tommy' nooit zijn geėvenaard. Montague Dawson en Norman Wilkinson, wier zee-afbeeldingen zo vaak bewonderd worden. Kijk maar eens naar de namen in deze lijst:
(volgen de namen van de tekenaars)
Kon het illustreren van ons verhaal in betere handen zijn? De platen zijn geproduceerd volgend de beste mechanische kleurprocedures en zijn tot in de details werkelijkheidsgetrouw. Ze zijn verpakt in doosjes met een set van acht platen, waarbij iedere set op zichzelf staat en is voorzien van een spannende lezing.
Prijs 4/6 per set van 8.


Hoofdstuk I
De oproep tot bewapenen.


Hoofdstuk II
De plotselinge aanval op Parijs.


Chapter III
De Far Flung Battle Line.


Hoofdstuk IV
Vat krijgen op de strijd.


Hoofdstuk V
Heldendaden in een winterse oorlog.


Meer hoofdstukken (6 t/m 10)...

 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 27-05-2021.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......