Homepage 'de Luikerwaal' Prenten.     deel 1
Schilderijen, afbeeldingen uit boeken, gravures, tekeningen en andere prenten waarop de toverlantaarn staat afgebeeld.
 
 
Lithografie uit het midden van de 19e eeuw van de beroemde Franse kunstenaar Paul Gavarni. De titelpagina van het boek 'D Apres Nature' laat een rondreizende lantaarnist zien. Afmetingen 10" x 5" (27 x 38 cm).


Vandaag de dag vinden we de rondtrekkende lantaarnist terug in het logo van het Virtueel Toverlantaarnmuseum 'de Luikerwaal'.
Gavarni zal nooit zelfs maar enigszins hebben kunnen vermoeden dat zijn gravure ooit een grote rol zou spelen op het World Wide Web.
 

 


"LA LANTERNE MAGIQUE" (De toverlantaarn), een met de hand ingekleurde centsprent, gedrukt door Pellerin, Frankrijk, waarop een rondtrekkende lanternist is afgebeeld. Deze Engelse versie van deze prent werd later speciaal voor de Humoristic Publishing Co, Kansas City gedrukt.

"De toverlantaarn! merkwaardige zaken! kom er bij beste jongens en meisjes; je zult hier zien wat je zult zien: trek maar aan het touwtje, vrouw."

Afmetingen: ca 30 x 40 cm).

 
THE MAGIC LANTERN.
Deze meer dan 125 jaar oude houtgravure is getiteld "The Magic Lantern - Drawn by S.G. McCutcheon". De plaat werd afgedrukt in het tijdschrift "Harper's Young People" van 5 april 1881. Afmetingen zonder de marges: 12,7 x 17 cm.


 
Deze antieke houtgravure is getiteld "The Magic Lantern - Drawn by H.G. Hine" en verscheen in "The Illustrated London News" van december 1858. De afmetingen zijn 17,7 x 23 cm.
 
Zeldzame en uitzonderlijk grote gravure van François-Joseph Bosio, 1e Keizerrijk, begin 19e eeuw.
Handgekleurd, gesigneerd linksonder en getiteld "La Lanterne Magique (De Toverlantaarn)".
Groot formaat, afmetingen gedrukte afbeelding 44,4 cm x 31 cm, totale afmetingen blad 65,5 cm x 47,4 cm.

Een rondtrekkende lantaarnist, vergezeld van een assistent die een muziekdoos draagt, geeft een show in een modieus Frans huis. Het gezin zit gezellig bij de lantaarn en het scherm. Het lijkt erop dat het huishoudelijk personeel de show van achter een scherm mag bekijken.


 
Europese kolonist laat de Afrikaanse inboorlingen religieuze taferelen zien met behulp van een toverlantaarn. Abraham die op het punt staat zijn zoon te doden.

Gekleurde gravure uit 1879.
   SAVOYARDS.
Twee gravures met hetzelfde onderwerp: Savooien.

De eerste is een fraaie plaat uit een boek en laat een gezin van rondtrekkende kermislieden zien. De vader draagt een toverlantaarn op zijn rug. Het papier heeft een watermerk met het jaar 1816. De plaat is 9,3 x 15,3 cm groot.

Ook de tweede gravure toont een Savooien gezin dat net vertrokken is om door Frankrijk te trekken. De afmetingen zijn ca 11.5 x 7 cm zonder de marges. De gravure is op geschept papier gedrukt.
Tijdens de achttiende en negentiende eeuw waren Savooien een vertrouwd beeld op straat. Ze kwamen uit Savoie, het gebied in zuidoost Frankrijk dat tegen de Zwitserse en Italiaanse grenzen aanligt.
 
THE END OF THE PARTY.
Het einde van een partijtje. Een gravure die gepubliceerd werd in "Harper's Weekly" van 2 febr. 1878. Afmetingen van het gegraveerde gedeelte ca 18 x 23 cm; de volledige pagina is 26,5 x 39,4 cm groot.


Le Bon Genre, No. 31, Le Vieux Style.
Een volgens de mode geklede man met aan beide armen een jonge vrouw, staat achter een zittende oude vrouw die een toverlantaarn in haar schoot houdt. Ze projecteert daarmee een aantal fatsoenlijke mensen, gekleed in oude kostuums. De Engelse mode wordt karikaturaal weergegeven om te laten zien hoe slecht de Engelsen gekleed waren in vergelijking met de Fransen.

Een met de hand gekleurde gravure, 20,5 x 26,5 cm, Parijs, begin van de 19e eeuw.

 
Paul Sandby (c.1730-1809): The Laterna Magica, 1760, Aquarel over pen en inkt tekening, 37 x 53,6 cm (British Museum, Londen).


 
"La Lanterne Magique" (the Magic Lantern), een bijzonder fraaie 18e eeuwse Franse prent die gegraveerd werd door J. Daulle in 1757 naar een schilderij van J.B.M. Pierre.

Afmetingen 42,5 x 29,5 totaal.
Het Nederlandse boek 'Het Groote Tafereel der Dwaasheid' werd in 1720 in Amsterdam uitgegeven.

Een van de voor ons meest interessante gravures is de 'Actieuse NACHT-WIND-Zanger met zijn Tover Slons'. In het 18e eeuwse Hollands was een 'slons' een lantaren.

 

  Meer prenten.......
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 22-12-2023.
Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina......