Homepage 'de Luikerwaal'
PUNCH EN JUDY
JAN KLAASSEN en KATRIJN
deel 2
Boven: Een grappige bewegende lantaarnplaat in een mahoniehouten frame, afm. 18 x 10 cm.
We zien een groepje kinderen dat naar een poppenkastvoorstelling kijkt. Wanneer de beweegbare glasplaat verschoven wordt, komt de pijprokende man tevoorschijn.

 Twee met de hand geschilderde mechanische schuifplaten die allebei hetzelfde 'grappige' thema laten zien: Punch (Jan Klaassen) die een politieagent mishandelt door hem met een knuppel op de neus te beuken. Beide lantaarnplaten zijn gemonteerd in een houten frame met de afmetingen 13 x 8 cm.
 
     
 
    
 
Pas op voor zakkenrollers! Laat u niet afleiden door zo'n boeiende poppenkastvoorstelling. Enkelvoudige schuifplaat in een houten frame.
 
Komische schuifplaten in een mahonie frame, 18 x 10 cm. De grap berust op de dubbele betekenis van de naam Punch (Jan Klaassen + drank met suiker, kruiden en vruchten, meestal gemengd met wijn, die warm of koud wordt gedronken).
 Nog meer Punch-grappen op enkelvoudige schuifplaten van ca 18 x 10 cm.Een langwerpige toverlantaarnplaat met wat winterse taferelen gemaakt door Bing Werke, Duitsland. De afmetingen zijn ca 18 x 10 cm en in de rechterbovenhoek staat het handelsmerk van de fabrikant, een "B" en een "W". De scene in het midden laat een paar kinderen zien die naar een poppenkastvoorstelling met Punch en Judy kijken.
 
 

     

Schuivende glasplaat in een frame van blik, 4 cm x 12.8 cm, de afbeelding 2.9 cm in doorsnee. Eén uit een set van 24, vervaardigd door Ernst Plank (E.P.). Dit is nr. 6, 'Das überraschte Blumenmädchen' (ca 1900).


In de eerste positie zien we een meisje met een mand vol bloemen, in de tweede positie verschijnt plotseling Punch in de plaats van de bloemen.
Hieronder nog zo'n bewegende plaat in een blikken frame waarop een nieuwsgierige Punch is te zien terwijl hij een doos opent die een monsterlijke vogel blijkt te bevatten. Het goudkleurige frame is versierd met het kenmerkende E.P.-patroon van ruiten, punten en sterren.


Dezelfde voorstelling van Punch met de doos in een uitvoering met een houten frame.


 

 
Mechanische lantaarnplaat in een mahoniehouten frame met een messing hefboom met de afbeelding van onze Punch & Judy die hun hond Toby laten touwtje springen.
Afmetingen 18 x 10 cm.
 


Punch, samen met nog wat andere spelers uit de Italiaanse Commedia dell' Arte groep van de 14e eeuw.
Deze bijzonder mooie lantaarnplaat is ongeveer 20 x 6 cm groot.
 
Vier 'life model platen' uit een veel grotere set. Een vreemd verhaal. We zien een Punch en Judy poppenkast van de Gebroeders Osmond ergens buiten op straat staan. In de berm van de weg ligt een man met een trommel en een grote kist, wellicht een van de broers die de geluidseffecten moest verzorgen. Een andere man, waarschijnlijk de poppenspeler en tevens de andere broer Osmond, buigt zich bezorgd over hem heen. Is zijn broer gewond? Is hij ziek? Ik zou zeggen van wel, want de poppenspeler grijpt naar zijn iPhone *) om de hulpdiensten te bellen.
Daarna probeert hij zijn broer te kalmeren, die erge buikpijn heeft.
Ondertussen heeft iemand stiekem de poppenkast omgedraaid. Iemand is er met de trommel vandoor gegaan. Wie in hemelsnaam? We zullen het nooit weten.
Detail van het doek op de poppenkast:

THE OSMONDS BROS.
SOCIETY ENTERTAINERS
Can Be Engaged With Their
ROYAL PUNCHINELLA
MARIONETS & VENTRILOQUICAL
ENTERTAINMENTS
...... onleesbare tekst .....
TESTIMONIALS & TERMS, APPLICATION
*)   Grapje.
'Fallen by the Way'
(hierboven)  Een lantaarnplaat uit een set met een soortgelijk tafereel. Een houten frame van wat een omgevallen poppenkast zou kunnen zijn, is nog net zichtbaar aan de linkerkant.
 
Enkelvoudige schuifplaat waarop de nakomelingen van Punch en Judy te zien zijn. De afmetingen van deze glazen lantaarnplaat is 18 x 10 cm.

 


Twee lantaarnplaten van een echte Punch and Judy Show die werd gegeven door Professor Smith op een zonnig strand (links) en op Southend-on Sea, Essex (rechts).
 
Guignol.

Een serie lantaarnplaten over Guignol, de Franse versie van Punch, of van Jan Klaassen.

Geen fabrikant bekend.Punch in gevecht met de duivel.
 
...en dat was het dan!!!
Tekstplaat (motto slide) met Punch die het publiek een 'Good Night' wenst aan het einde van de voorstelling. De papierrol rolt uit bij de ene beweging; de ogen van Punch gaan heen en weer bij de andere beweging. Afmetingen 18 x 10 cm.


Meer tekstplaten.
Nou ja.....
 nog één keer dan... Goedenacht!
Dubbele schuifplaat. De ene laat de afbeeldingen op het boek wisselen, de ander laat de ogen van Punch alle richtingen uitkijken. Afmetingen 18 x 10 cm.

 
Een andere versie van deze grappige dubbele schuifplaat. Ook hier laat de ene bewegende plaat de afbeelding op het boek wisselen en laat de andere plaat de ogen alle kanten opkijken.
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2024 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 14-03-2024.
  Naar bovenrand pagina......