Homepage 'de Luikerwaal'

 

VERWISSELBARE BEWEEGBARE LANTAARNPLATEN

Een zeer bijzondere set verwisselbare, beweegbare lantaarnplaten werd omstreeks 1880 verkocht door BENETFINK, Cheapside in Londen. Zij is opgeborgen in een grenenhouten kist met het Benetfink embleem op de voorkant. De mahoniehouten platenhouder bevat een raderwerkje dat wordt aangedreven door een koperen slingertje met een lignum vitae (tropische houtsoort) handvat. In de kist zijn vijf met de hand geschilderde platen opgeborgen, een bijenkorf, een acrobaat, een windmolen, een fontein en een goedenacht-wens, samen met twaalf handgeschilderde glazen schijven. De afmetingen van de plaathouder zijn 18 x 11,5 cm (7 x 4 1/2 inches); de diameter van de schijven is 8 cm (3 1/8 inches).

De grenen kist die de mahoniehouten plaathouder bevat met de vijf daarbij behorende handgeschilderde platen en de twaalf glazen schijven.

Onderstaande foto's geven goed weer hoe de vaste vierkante platen en de ronde bewegende platen gecombineerd werden.

Elke samengestelde lantaarnplaat bestaat uit twee ronde platen aan de buitenkant en één vierkante binnenplaat die op zijn plaats wordt gehouden door een eenvoudig te gebruiken veerklem.

De basis van de set: een fraaie, mahoniehouten houder met een raderwerkje voor de beweging. Het raamwerk kan een vast glas met het belangrijkste deel van de afbeelding bevatten, samen met twee ronddraaiende glazen schijven waar die delen opstaan die een illusie van beweging toevoegen aan de afbeeldingen.
De fontein set. De afbeelding van de fontein, gecombineerd met de twee bijbehorende schijven, geeft een sprankelend effect van neervallend water.
Bijen en andere insecten cirkelen rond de bijenkorf terwijl de lantaarnist een zacht, zoemend geluid maakt.

Een van de meest gebruikte effecten bij ronddraaiende platen is de windmolen met haar wentelende wieken. Deze keer in combinatie met een fraai gekleurde omranding.

Vissen in de kom. De beide schijven met de vissen draaien, tegen elkaar in, in het rond.
De acrobaat haalt halsbrekende toeren uit aan de rekstok wanneer het slingertje wordt rondgedraaid.
Deze set produceert een kleurig chromatroop-effect aan de rand en heeft een 'good night' afbeelding en wens in het midden. Zeer geschikt om te worden gebruikt als een spectaculaire afsluiting van de voorstelling.
Nog een set wisselbare beweegbare lantaarnplaten, oorspronkelijk bestaande uit 12 aparte met de hand geschilderde schijven die in het houten frame kunnen worden geplaatst. De schijven worden op hun plaats gehouden door middel van een metalen clip. De kist met scharnierende deksel is waarschijnlijk gemaakt van cederhout.

De vierkante platen zijn 8,3 cm groot, de diameter van de schijven is 8 cm. Het houten frame meet 17,8 x 11,3cm.
Helaas ontbreekt de schijf die hoort bij Vader Neptunes, diep onder de blauwe zee. Naar alle waarschijnlijkheid staat hier een school kleinere vissen of andere zeedieren op afgebeeld, die bij het draaien onder de grote vis rondzwemmen.
Ook deze set verwisselbare chromatroop-platen is opgeborgen in zo'n mooi houten kistje. In het bovenvak bevindt zich een houten frame met slinger waarin de ronde glazen platen gemonteerd kunnen worden. Met de twaalf platen kunnen zes verschillende chromatropen worden samengesteld. Afmetingen van de doos: 25 x 14 x 13 cm.

 
Nog een kistje met zes bijzonder mooie sets Engelse chromatroopschijfjes. Elke set bestaat uit twee gelijke, met de hand geschilderde, glazen schijfjes, elk 8 cm in doorsnee.


 
Ga nu eens even kijken bij
Een bonte verzameling van
bewegende toverlantaarnplaten
 
  English version....  Wat is er nieuw op deze site?  ©1997-2024 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 29-04-2024.
Vorige pagina.....  Bovenrand pagina......  Volgende pagina.....