Homepage 'de Luikerwaal'
De (meestal) kleurige etiketten op de dozen en kisten waarin de toverlantaarns werden verkocht.
(deel 3: overigen).
 
  
Dit kleurig etiket siert het deksel van de kartonnen doos die een kinematograaf bevat, gemaakt door de Frans/Duitse fabrikant Georg Carette, rond 1900. Linksonder op het scherm zien we het handelsmerk van Carette 'G. C. & Co N.'

Afmetingen van de doos: l: 37cm, b: 30cm, h: 14cm.


Etiket van de doos van een toverlantaarn 'made in Germany' door Max Dannhorn, Neurenberg.
 

 


Twee verschillende versies.
   
In de houten kist met dit etiket was de befaamde 'Fabrik-lantaarn' van Georg Carette verpakt. Het handelsmerk toont een afbeelding van het vrijheidsbeeld. De teksten op het etiket en de gebruiksaanwijzing zijn in het Frans, Engels en Duits.
Dit etiket werd aangetroffen op een kartonnen kaart, waarschijnlijk oorspronkelijk de deksel van de doos. De bijbehorende toverlantaarn is een eenvoudige, rechthoekige speelgoedlantaarn, zoals op het etiket is afgebeeld. Zij heeft een deurtje met scharnieren en een klinkje en de schoorsteen is gebogen.

Etiket op de houten kist van een 'Astra' toverlantaarn gemaakt door de Duitse Gebrüder Bing Neurenberg (GBN). Het handelsmerk is een van de eerste handelsmerken van Bing, met daarop de godin Bavaria met een leeuw en het GBN-schild. De 'Astra' lantaarn is volgens de catalogus 'voorzien van fijne rode of zwarte lak met een petroleumlamp en 12 fraaie glazen platen en praktisch geordend in een elegante houten box met flap-deuren'. Deze lantaarn lijkt overigens niet op de afgebeelde lantaarn, maar is een eenvoudig tonvormig model.


Etiket op de stevige kartonnen doos van een Duitse speelgoedlantaarn, gemaakt door F.N.N. Onderaan de afbeelding staat de tekst: 'Made in Bavaria'. Het etiket laat een jong kind zien dat met zijn toverlantaarn, die aardig lijkt op de lantaarn in de doos, een voorstelling geeft. Linksonder op het plaatje bevindt zich het handelsmerk van F.N.N., een badge in de vorm van een ster met in het midden de initialen F.N.N en op de rand daaromheen de Latijnse spreuk "OPUS CORONAT LABOREM". Onder op de afbeelding is nog een blank gedeelte waar het typenummer van de lantaarn kon worden ingevuld.


 
Hoewel dit etiket lijkt op het etiket hierboven, zijn er een aantal belangrijke verschillen: boven de zin "Made in Bavaria." is het woord voor "toverlantaarn" gedrukt in drie talen, de initialen "W & H. N." verschijnen in de linker benedenhoek en het handelsmerk bestaat nu uit een ovalen embleem met een vogel die zijn vleugels strekt bovenop een schild met de initialen "F.N." (de tweede 'N' ontbreekt hier). Een niet onbelangrijk verschil is tenslotte, dat de jongen een ander model toverlantaarn gebruikt.
 


De toverlantaarn in deze kartonnen doos is een eenvoudige rode lantaarn op een houten basis, waarschijnlijk gemaakt in Duitsland rond de eeuwwisseling.


 
      

Etiket op het deksel van een kartonnen doos waarin een mooie cinematograaf is verpakt, vervaardigd door de Duitse fabrikant Leonard Müller. Het handelsmerk bestaat uit de ineengevlochten hoofdletters L and M.

Rechts: Nog een etiket van Leonard Müller.
 
 
 


De zaklantaarn-projector die in deze doos verpakt werd, wordt vaak de 'Mickey Mouse projector' genoemd omdat zij verkocht werd met een paar series Mickey Mouse-lantaarnplaten door Ensign Limited.
De lantaarn werd gemaakt door 'Columbus'; de advertenties spraken van de 'Newest Magic Lantern'. Patenten Cz24309 en DRGM932949.

Afmetingen van de doos: ca 15 x 10 x 9 cm.


Een bijzondere Mickey Mouse toverlantaarnset werd aan het einde van de jaren 1930 met toestemming van Walt Disney vervaardigd door het Engelse bedrijf Ensign Limited in Londen W.C.1.

Het is kinderspeelgoed. Veilig om mee te spelen, want er wordt een batterij gebruikt voor de verlichting. Eigenlijk is het lamphuis een gewone zaklantaarn, die door middel van een hulpstuk kan worden veranderd in een toverlantaarn.

De complete set is verpakt in een kartonnen doos van ongeveer 28 cm x 22.75 cm x 7.25 cm. 


Lucky filmstripprojector. Jaren 1950.
De kartonnen doos met dit etiket bevat een kleine tonvormige toverlantaarn zoals deze. Het handelsmerk en de naam van de fabrikant zijn onbekend.

  
Een etiket dat waarschijnlijk speciaal gemaakt is voor de houten kist waarin deze 'Conic Magic Lantern of the newest Construction' verpakt was. Het etiket vermeldt de initialen van de fabrikant, S.W. De volledige naam is niet bekend. Mogelijk is dit het enige model toverlantaarn dat deze fabrikant gemaakt heeft.
 


Meer etiketten.....
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2019 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 03-07-2019.
Voorgaande pagina.....  Naar bovenrand pagina......