Homepage 'de Luikerwaal' Franse toverlantaarnplaten.
Plaques verre française pour la lanterne magique.
deel 1.
Franse toverlantaarnplaten zijn in het algemeen gemakkelijk als zodanig te herkennen. De tekeningen zijn meestal vrij eenvoudig en voorzien van lijnen en heldere kleuren tegen een transparante achtergrond. Vaak zijn zij voorzien van een kader met daarin een bijbehorende tekst in handschrift. Dit kenmerk treffen wij vrijwel uitsluitend aan bij lantaarnplaten van Frans fabricaat. Meestal werden de platen met de afbeelding niet voorzien van een beschermglas. Daardoor zijn de platen vaak ernstig beschadigd in de loop der jaren. De papieren rand is meestal groen gekleurd. De bekendste fabrikanten van deze platen waren Lapierre en Aubert.

Le Petit Chaperon Rouge.
Roodkapje.

Fantaisies Caricatures.
Origineel houten kistje met twaalf rechthoekige platen voor de toverlantaarn.
Titel: "Fantaisies Caricatures" ("karikatuurfantasieën").
Afmetingen 244 x 61 mm.Grotesque.
Twee beschilderde glazen toverlantaarnplaten met karikaturaal weergegeven personen. Afmetingen: 25,5x6,5 cm. Op de papieren rand is een titel geschreven: "Grotesque".
Hoewel grof geschilderd in een 'primitieve' stijl, hebben de kleuren een grote levendigheid, vooral wanneer ze op het scherm worden geprojecteerd.
 
Riquet la Houppe - Riquet met de Kuif.

"Roodkapje", "De Gelaarsde Kat", "Sneeuwwitje" - deze sprookjes geschreven door Charles Perrault zijn bekend en geliefd bij kinderen over de hele wereld. "Riquet met de Kuif" werd voor het eerst gepubliceerd in 1697. Een fee geeft een lelijke prins Riquet het geschenk: hij kan zijn wijsheid geven aan degene van wie hij het beste houdt. De prins moet een van de twee prinsessen kiezen: de oudste is mooi maar dom, de jongere is slim maar lelijk. Hij geeft de gave van intelligentie aan de oudere prinses in ruil voor de belofte van een huwelijk. Riquet komt om met haar trouwen, maar ze weigert. De prinses vertelt hem ook dat ze ook een magisch geschenk heeft gekregen - ze kan de schoonheid geven aan degene van wie ze houdt. Ze denkt aan Riquet en besluit hem dit cadeau te geven. Ze trouwt met Riquet en ze leven, zoals dat in sprookjes hoort, nog lang en gelukkig.
Deze set grote lantaarnplaten wijkt sterk af van de gebruikelijke Franse vormgeving door de zwarte ondergrond. Wel zijn de bekende teksten in handschrift aanwezig. De platen zijn gevat in een houten frame. Hoogte 10,5 cm, lengte 35 cm.
 


Een viertal toverlantaarnplaten van 22 x 5,5 cm met karikaturen van acteurs uit de jaren 1850/1900 uit de Parijse theaters.

Acteurs: Panchard, Jambon, Chollet, Potier, Lafont, Huet, Barvillet, Duprez.

Actrices: Tillon, Dejazet, Touzet, Falco, Mars, Prohan, Rose, Leroux, Stolz en Dorval.

Sommigen waren heel beroemd in hun tijd.Geneviève de Brabant
Een serie van 6 glazen toverlantaarnplaten met twee illustraties per plaat. Iedere plaat is voorzien van een tekstblok met daarin de bij de illustraties behorende twee delen van het verhaal. De afmetingen van de platen zijn 21 x 5 cm.

Geneviève de Brabant speelt de hoofdrol in een populaire middeleeuwse legende en zou hebben geleefd in ongeveer het midden van de 8e eeuw. Volgens de legende werd Geneviève, de echtgenote van Siegfried, graaf van Treves en Brabant, valselijk beschuldigd van overspel door een van haar bedienden, de majoor Golo. Ze werd door Siegfried veroordeeld en werd samen met haar zoontje Scherzenreich het bos in gebracht waar zij zouden worden gedood. Zij slaagde er in de twee beulen over te halen hen beiden te sparen en werd achtergelaten in het bos. Vervolgens woonden Geneviève en haar zoontje in een grot in de Ardennen waar het kind gevoed werd door een  rood hert. Zeven jaar later was Siegfried, die het verraad van Golo had ontdekt lang nadat hem was verteld dat zijn vrouw en zoon dood waren, op jacht in het bos. Een van de rode herten die hij achtervolgde, zocht zijn toevlucht in de grot en daar vond Siegfried zijn vrouw en zoontje terug. Geneviève werd in ere hersteld.
 


Een grote toverlantaarnplaat van glas met fraaie "figures de femme en buste", Frankrijk aan het einde van de 19e eeuw.
Afmeting: 29,8 cm x 7,5 cm.
 
Caricatures Humoristiques
Set van 3 glazen platen voor de toverlantaarn. Ingekleurde illustraties. Humoristische karikaturen. De karakters op de eerste plaat zijn geannoteerd: Cadet Rousselle, Le Roy d'Yvetot, Le Roy Dagobert, St. Eloi. Formaat 25,6 x 6,4 cm.
 
 

Meer Franse platen...
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2024 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 18-03-2024.
 Naar bovenrand pagina......