Homepage 'de Luikerwaal' Franse toverlantaarnplaten.
Plaques verre franÁaise pour la lanterne magique.
deel 1.
Franse toverlantaarnplaten zijn in het algemeen gemakkelijk als zodanig te herkennen. De tekeningen zijn meestal vrij eenvoudig en voorzien van lijnen en heldere kleuren tegen een transparante achtergrond. Vaak zijn zij voorzien van een kader met daarin een bijbehorende tekst in handschrift. Dit kenmerk treffen wij vrijwel uitsluitend aan bij lantaarnplaten van Frans fabricaat. Meestal werden de platen met de afbeelding niet voorzien van een beschermglas. Daardoor zijn de platen vaak ernstig beschadigd in de loop der jaren. De papieren rand is meestal groen gekleurd. De bekendste fabrikanten van deze platen waren Lapierre en Aubert.

Le Petit Chaperon Rouge.
Roodkapje.

Fantaisies Caricatures.
Origineel houten kistje met twaalf rechthoekige platen voor de toverlantaarn.
Titel: "Fantaisies Caricatures" ("karikatuurfantasieŽn").
Afmetingen 244 x 61 mm.Grotesque.
Twee beschilderde glazen toverlantaarnplaten met karikaturaal weergegeven personen. Afmetingen: 25,5x6,5 cm. Op de papieren rand is een titel geschreven: "Grotesque".
 
Riquet la Houppe - Riquet met de Kuif.

"Roodkapje", "De Gelaarsde Kat", "Sneeuwwitje" - deze sprookjes geschreven door Charles Perrault zijn bekend en geliefd bij kinderen over de hele wereld. "Riquet met de Kuif" werd voor het eerst gepubliceerd in 1697. Een fee geeft een lelijke prins Riquet het geschenk: hij kan zijn wijsheid geven aan degene van wie hij het beste houdt. De prins moet een van de twee prinsessen kiezen: de oudste is mooi maar dom, de jongere is slim maar lelijk. Hij geeft de gave van intelligentie aan de oudere prinses in ruil voor de belofte van een huwelijk. Riquet komt om met haar trouwen, maar ze weigert. De prinses vertelt hem ook dat ze ook een magisch geschenk heeft gekregen - ze kan de schoonheid geven aan degene van wie ze houdt. Ze denkt aan Riquet en besluit hem dit cadeau te geven. Ze trouwt met Riquet en ze leven, zoals dat in sprookjes hoort, nog lang en gelukkig.
Deze set grote lantaarnplaten wijkt sterk af van de gebruikelijke Franse vormgeving door de zwarte ondergrond. Wel zijn de bekende teksten in handschrift aanwezig. De platen zijn gevat in een houten frame. Hoogte 10,5 cm, lengte 35 cm.
 


Een viertal toverlantaarnplaten van 22 x 5,5 cm met karikaturen van acteurs uit de jaren 1850/1900 uit de Parijse theaters.

Acteurs: Panchard, Jambon, Chollet, Potier, Lafont, Huet, Barvillet, Duprez.

Actrices: Tillon, Dejazet, Touzet, Falco, Mars, Prohan, Rose, Leroux, Stolz en Dorval.

Sommigen waren heel beroemd in hun tijd.

Een grote toverlantaarnplaat van glas met fraaie "figures de femme en buste", Frankrijk aan het einde van de 19e eeuw.
Afmeting: 29,8 cm x 7,5 cm.
 
Meer Franse platen...
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 15-05-2021.
 Naar bovenrand pagina......