Homepage 'de Luikerwaal' Merry Christmas
Joyeux Noël

Vrolijk Kerstfeest
Fröhliche Weihnachten
Feliz Navidad
3
Een schitterende vierkante motto-plaat waarop het Oude en het Nieuwe Jaar zijn afgebeeld. De afmetingen zijn 8,2 x 8,2 cm. Twee vrolijke lantaarnplaten, 8,2 x 8,2 cm.

Hegge Hannes, of In Menschen een Welbehagen
Een kerstverhaal verteld op een  serie van 21 toverlantaarnplaten gemaakt door een onbekende, maar waarschijnlijk wel Nederlandse fabrikant. De vierkante platen zijn 8 x 8 cm groot.
Ik heb vergeefs het internet afgestruind op zoek naar de inhoud van dit kerstverhaal. Wel bleek dat dit verhaal vroeger heel vaak rond Kerstmis verteld werd op de Zondagsscholen. Dit is een van de verslagen hiervan die ik heb gevonden:
Voorbij de ‘Tolsebrug’ .... hadden we goed zicht op de achterste kerkramen. Deze waren voor ons zeer belangrijk. Waarom? Wel, als Dirk Beets, de koster toen, er kartonnen schotten voor had gezet, betekende dat: Toverlantaarn! En wie zou het zich dan ooit vergeven hebben als hij een buikpijntje had voorgewend om niet naar de Zondagschool te kunnen. .... In het duister van de kerk projecteerde dan Arie Beets, de artistieke, wat schraal uitziende zoon van Dirk, vanaf de galerij lichtbeelden op een groot laken, dat met wel zo’n vijftig veterbandjes was bevestigd aan een voor de preekstoel opgesteld raamwerk. .... Diep bewogen volgden we de belevenissen van de kleine Lord, van Hegge Hannes en overige arme verlatenen, die gelukkig allemaal op het laatste plaatje hun weldoeners dankbaar in de ogen konden zien.

The Christmas Goose (De Kerstgans).


Een nogal droevig Kerstverhaal.
De twaalf vierkante toverlantaarnplaten van deze komische set zijn allen voorzien van een etiket aan de bovenrand met de tekst 'The Christmas Goose. Copyright W.T.'. Waarschijnlijk staat W.T. voor de naam van de Engelse fabrikant en doorverkoper van toverlantaarns en lantaarnplaten Walter Tyler, die aan het einde van de 19e eeuw de voorraad lantaarnplaten van John Theobald & Co. overnam.
 


Langwerpige glazen toverlantaarnplaat met een wat zielige Kerstman.
 
Annie and Willie's Prayer.
Het gebed van Annie en Willie.
Een serie van zes lantaarnplaten naar het gedicht 'Annie and Willie's Prayer' van Sophia P. Snow.

Deze serie toverlantaarnplaten van 8 x 10 cm werd geproduceerd door T.H. McAllister, Manufacturing Optician, 49 Nassau Street, N.Y. in hun 'Economic Series'. De platen hebben een zwart papieren omranding. Alle platen zijn voorzien van een etiket met de naam van de serie en de naam en titel van de plaat.
Dit is het begin van het ellenlange gedicht dat hierboven is slechts zes platen werd samengevat:

't Was the eve before Christmas. “Good night,” had been said,
And Annie and Willie had crept into bed;
There were tears on their pillows, and tears in their eyes,
And each little bosom was heaving with sighs,
For tonight their stern father's command had been given
That they should retire precisely at seven
Instead of at eight—for they troubled him more
With questions unheard of than ever before:
He had told them he thought this delusion a sin,
No such creature as “Santa Claus” ever had been.
And he hoped, after this, he should never more hear
How he scrambled down chimneys with presents each year.
Vertaling webmaster:

Het was vlak voor de Kerst, ze zeiden goedenacht
De kind'ren gingen naar hun bed, veel vroeger dan verwacht.
Hun ogen vol met tranen, hun kussen werd heel nat
En uit hun borst ontsnapten zuchten van verdriet, omdat
Hun vader niet om acht uur pas, maar een heel uur te vroeg
Hen al naar bed gezonden had, omdat hij niet verdroeg
De vraag die zij hem steeds maar keer op keer hadden gesteld
omdat die nu henzelf al wekenlang zo hevig had gekweld:
Of de Kerstman nog langs zou komen bij hen, dit jaar
Papa had woedend toen geroepen 'Doe toch niet zo raar,
Die man bestaat niet, en ik wil nooit meer gezeur
Er komt echt niemand hier met pakjes aan de deur'.
De eerste twee platen uit een andere, wat luxueuzere versie van 'Annie en Willie's Prayer' met ronde platen gevat in een mahoniehouten frame van 18 x 10 cm.
 
Twee lantaarnplaten die reclame maken voor de kerstzegelverkoop voor de bestrijding van tuberculose. De eerste plaat is van de Christmas Seal van 1921 en draagt de tekst  "Plak kerstzegels op uw kerstpost. 14e jaarlijkse postzegelverkoop voor de bestrijding van tuberculose."
Kerstzegels werden in 1907 in de Verenigde Staten geïntroduceerd om geld in te zamelen voor een sanatorium. Lokale kerstzegels bestaan al sinds 1907 naast nationale aangelegenheden in de VS. Het Amerikaanse Rode Kruis sponsorde de kerstzegel tot 1919, toen de National Tuberculosis Association uiteindelijk krachtig genoeg was om zelfstandig de controle over het project op zich te nemen. Het embleem van de NTA, het dubbele kruis, verscheen voor het eerst op een kerstzegel in 1920. Tegenwoordig gaat de opbrengst van de kerstzegels naar de American Lung Association en andere longgerelateerde instellingen. De lantaarnplaten werden meestal weggegooid na een relatief korte gebruiksperiode en zijn daardoor moeilijk te vinden. Beide platen meten 8 x 10 cm.
En nog drie lantaarnplaten die de verkoop van kerstzegels promoten.
 
 
Glazen lantaarnplaat in een houten frame met label op de zijkant '18. Christmas Night Within'.


  


Prachtige toverlantaarnplaat van glas en hout, geproduceerd door de McIntosh Battery en Optical Co Chicago. De afmetingen zijn ca 10 x 18 cm, de glazen afbeelding is 7,5 cm in diameter en het is de eerste lantaarnplaat van een set met de titel 'Where is my boy tonight? (Waar is mijn jongen vanavond?) De plaat is getiteld 1 'The boy of my tenderest care.' (De jongen van mijn tederste zorg.) Een mooie kersttafereel, compleet met een enorme boom in de woonkamer versierd met engelen, speelgoed en guirlande. Moeder kijkt toe hoe haar kleine jongen al het speelgoed opent, een trein, brandweerwagen, ballen, trommel, poppenhuis, voor de open haard met hond en kat.
 
Twee kerst-toverlantaarnplaten met het motto 'A Very Merry Christmas' uitgebracht door Deethmann Slide Co. 30 E. Randolph St., Chicago Ill.  Afmetingen 8 x 10 cm.
 

 
Meer kerstplaten.....
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2024 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 23-01-2024.
  Naar bovenrand pagina......