Homepage 'de Luikerwaal' Merry Christmas
Joyeux Noël

Vrolijk Kerstfeest
Fröhliche Weihnachten
Feliz Navidad
2

Op deze oude vierkante lantaarnplaat (8,2 x 8,2 cm) staat de wens 'A Merry X'mas' vermeld. De maker is Robert H Clark, Optician, Royston.
 
Vierkante toverlantaarnplaat van 8,2 x 8,2 cm.
Chromolithografie. Een prachtige afbeelding van nieuwsgierige kinderen op Kerstochtend. 'Wat zou er in mijn kous zitten?'
 


Vierge à la Crèche. De Maagd bij de Kribbe. Zes schitterende Franse toverlantaarnplaten in het formaat 10 x 8,5 cm.
 
Vier platen uit een serie van maar liefst ca 40 Life Model-platen met de titel 'Home of Santa Claus'. Op het etiket is vermeld: 'Williams, Brown, & Earle - 918 Chestnut St., Philadelphia, U.S.A.'. De afmetingen zijn 10 x 8,2 cm.

 


ST. NICHOLAS. Twee prachtige lantaarnplaten uit de kerstserie 'Visit Of St. Nicholas' (Het bezoek van de kerstman). De platen zijn gemonteerd in een walnoten frame van 4 x 7 inch. De plaat hierboven heeft als titel "And He Looked Like A Peddler Just Opening His Pack" en laat een vrolijke kerstman zien die de cadeautjes uit zijn zak haalt terwijl op de achtergrond de kinderen vredig liggen te slapen.
 


De fabrikant is T.H. McAllister, Optician, N.Y. en die naam is bij beide platen in het houten frame geperst.
 
Dezelfde afbeeldingen van de serie hierboven, nu uitgevoerd als een serie van zwart/wit platen van 8,2 x 8,2 cm, vervaardigd door Scheidig and Co., Manufacturing Opticians, of 43 Maiden Lane, NY.
 
Een enkele lantaarnplaat met een serienummer 128 van 'The Unexelled Bijou Slide'. De plaat bevat een drietal afbeeldingen die een verkorte versie van de series hierboven vormen.
"ST. NICHOLAS (Santa Clause) DEPARTURE" vertrek op de slee met rendier...,  "CHRISTMAS NIGHT-HAPPY HOME", en "CHRISTMAS NIGHT-HOMELESS". Size ca 6,3 x 20,3 cm.
   


 


19e-eeuwse lantaarnplaat 'The Babe of Bethlehem'.

Bijzondere, met de hand gekleurde lithografische lantaarnplaat waarop de aanbidding van Jezus met Maria, Jozef en de herders staat afgebeeld. Gemaakt naar een schilderij van William Dobson.

Deze fraaie plaat is gevat in een mahoniehouten frame  van 18 x 10 cm; de doorsnede van het glas is 7,6 cm.

 
Twee prachtige toverlantaarnplaten met de afmetingen 8 x 10 cm waarop de herders zijn afgebeeld wanneer hen door de engel verteld wordt van de geboorte van Jezus en wanneer zij de pasgeboren Jezus aanbidden in de stal.  De platen maken deel uit van een serie over Bijbels onderwijs.

 Mooie lantaarnplaat met de Kerstman. Afmetingen: 8 cm x 4.5 cm.
   
Dit is een serie van vier lantaarnplaten met silhouetten, gemaakt door de Victor Animatograph Co., waarop scènes uit het geboorteverhaal zijn afgebeeld. Deze lantaarnplaten kunnen worden bekeken door ze te projecteren, tegen het licht te houden, op een lichtbak te leggen, of tegen een witte achtergrond. Ze zijn gemaakt van glas en zijn gemonteerd in een kartonnen frame. Afmetingen 3 1/4" x 4".
        

 Plaat # 9 van de serie 'Doré Bible' van de  Primus Junior Lecturers Series. De plaat is getiteld 'The Nativity'.
 

 


Langwerpige lantaarnplaat waarop onder meer de kerststal en de kerstman op voorkomen.
De plaat is gemaakt door Ernst Plank.
 


'Xmas Pudding' (kerstpudding). Een leuke schuifplaat in een mahoniehouten frame van 10 x 14 cm met een grote plumpudding en bestek.

Wanneer de plaat bediend wordt, verschijnt de Kerstman (in zijn pyjama) die een glas wijn heft.
'Vrolijk Kerstfeest!'

  

Santa's Workshop.
De werkplaats van de Kerstman.

12 gekleurde toverlantaarnplaatjes naar de beroemde  Walt Disney Silly Symphony Film met het originele kartonnen doosje en een tekstblad, gemaakt door Ensign voor Disney in Engeland in de jaren 1930.


Zie ook: Mickey Mouse Toy Lantern outfit.

Mickey Mouse Toverlantaarn en plaatjes.

Toverlantaarns gemaakt door Ensign Ltd.

Deze serie doorschijnende afbeeldingen op cellofaanpapier
(tol-sims) werd gemaakt in Frankrijk.
 
Tot slot nog een paar Motto platen, waarop u een 'Merry Christmas and a Happy New Year' wordt gewenst.
De platen zijn 8,2 cm vierkant.Kleurige glazen Kerst en Nieuwjaar motto-plaat. Onderop de afbeelding is een blanco ruimte waar een plaatselijke ondernemer zijn naam kon schrijven. De plaat meet 8,2 x 10 cm.


Dan wordt nu toch eindelijk de ware identiteit van de Kerstman onthult:
 
Meer kerstplaten.......
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2018 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 17-12-2018.
  Naar bovenrand pagina......