Homepage 'de Luikerwaal' Kinderboeken.
Een collectie kinderboeken waarin de toverlantaarn een hoofdrol speelt.
Engels
 
MAGIC LANTERN ALPHABET OF ANIMALS.
RAPHAEL TUCK


Een wonderbaarlijk oud kinderboek van Raphael Tuck! Kinderen maken op een leuke manier kennis met het alfabet. Op elke bladzij staat een illustratie met een toverlantaarn die een aantal letters en de bijbehorende dieren projecteert. Fantastische afbeeldingen. 30,5 x 25,5 cm.

Uitgelicht: ALPHABET OF ANIMALS - RAPHAEL TUCK.


The Magic Lantern Struwwelpeter, (Londen: F. Warne and Co, 1896).

Expert op het gebied van dit soort 'bewegende' boeken Theo Geilen schrijft in de Volume 5, Number 3 – September 1997 uitgave van Movable Stationary:

“Met dezelfde titel van The Magic Lantern Struwwelpeter, publiceerde Warne and Co. in 1896 een vereenvoudigde uitgave van het eerdere boek (1890). Het beweegbare gedeelte was teruggebracht tot slechts één schijf die in de omslag van het boek was ingebouwd en slechts vier afbeeldingen van het meisje dat met vuur speelde liet zien; het aantal verhalen was ook teruggebracht tot 12. Van deze editie verscheen een Nederlandse uitgave met de letterlijk vertaalde titel De Tooverlantaarn, uitgegeven in 1897 door Campagne & Zoon in Amsterdam. Op zijn laatst in 1900, maar niet gedateerd, werden de 8 pagina's met de ingebouwde schijven die wij kennen van de editie van 1890 opnieuw gebruikt door Warne & Co. voor een derde versie van The Magic Lantern Struwwelpeter. Deze was dit keer gedrukt zonder tekst; op de omslag lezen we "Printed and made in Bavaria." Er was ook de Nederlandse editie van 'The Magic Lantern', 'De Tooverlantaarn', (J. Vlieger) waarin het verhaal verteld werd van de Nederlandse equivalent van Slovenly Peter, Piet de Smeerpoes. Deze Nederlandse editie heeft geen tekst, net als de derde Engelse editie die rond 1900 gepubliceerd werd. Maar de exemplaren van deze editie zijn bijzonder zeldzaam, net als al deze uitgaven van Warne."

 
Boek met een harde omslag, getiteld: 'THE BIJOU ALPHABET", door Miss Colman, gepubliceerd door S. Colman, Boston, 1846.120 pagina's, aan één kant bedrukt; omslag van geel karton, 10,5 x 13,5 cm. De gravures zijn met de hand met waterverf ingekleurd. 


 


 
Een prachtige uitgave van LITTLE PAUL'S CHRISTMAS, (het verhaal van een weeskind) uit de NEW SERIES TOY BOOKS, uitgegeven door The Religious Tract Society, Piccadilly, London. 25,5 x 23 cm, 21 pagina's. 6 volkleuren pagina's. De illustraties zijn schitterende voorbeelden van vroege kleurige lithografieën.
Ca 1875.
Paul Pry's Magic Lantern is een jeugdboekje dat oorspronkelijk gedrukt is door J.L. Marks, Smithfield, Londen. Binnenin bevinden zich een serie afbeeldingen die de lantaarnplaten en tekst van een kleine toverlantaarnshow van Mr. Paul Pry vertegenwoordigen. De omslag van dit boek luidt: "Paul Pry's toverlantaarn, gedrukt door J.I. Marks, Long Lane, Smithfield." Op de achterkant onderaan staat: Uit de verzameling van Richard Balzer voor de Magic Lantern Society 1987 Convention. Herdrukt met dank aan Evans Printing Company."
William Heath was een Britse artiest die zichzelf eens omschreef als een 'portret en militair schilder'. Hij was vooral bekend om zijn gepubliceerde gravures, waaronder karikaturen, politieke cartoons en commentaar op het hedendaagse leven. Zijn vroege werken behandelden vaak militaire scènes, waaronder kleurplaten voor The Martial Achievements, The Wars of Wellington, etc., maar vanaf ongeveer 1820 concentreerde hij zich op satire. Tussen 1827 en 1829 werden veel van zijn werken gepubliceerd onder het pseudoniem "Paul Pry" (de naam van een overdreven nieuwsgierig toneelpersonage in een populaire toneelkomedie van John Poole).

De afmetingen zijn 11,5 x 7,5 cm. 7 pagina's.
   
Happy Days. Stories and pictures for little folk. Blackie & Son Ltd, London and Glasgow. [c.1919]. 24 pagina's plus geïllustreerde schutbladen. Afmetingen 20 x 26 cm. In dit boek een illustratie van THE MAGIC LANTERN ENTERTAINMENT van Louis Wain. Het werk van deze artiest (1860-1939) dat antropomorfe katten afbeeldt is beroemd. Hij illustreerde meer dan 100 kinderboeken en ook prentbriefkaarten, prenten en felicitatiekaarten en ging nog jaren door met werken terwijl hij was opgenomen in een psychiatrische inrichting.

 
           
Schitterend ALICE IN WONDERLAND boek. Een van de aantrekkelijkste van de vele bewerkingen van Alice was de toverlantaarnplaten-serie die deel uitmaakte van de "Junior Lecturers' Lantern Slides" sets, geproduceerd door W. Butcher & Sons, Londen. De complete serie bestaat uit 24 glazen lantaarnplaten met helder gekleurde afbeeldingen gebaseerd op de originele zwart-wit tekeningen van Tenniel. De series werden geleverd met een voorleestekst met de meest relevante delen van het verhaal. De afbeeldingen op deze platen en de tekst van de originele voorleesverhalen zijn voor het eerst gereproduceerd in dit boekwerk. Uitgegeven door Harry N. Abrams in 1988.

Afmetingen van het boek: 28 x 23 cm; 66 pagina's. Stevige harde omslag met stofomslag. 60 illustraties, waarvan 24 in fraaie kleuren.
 
A Magic Lantern Fairy Tale
GULEESH AND THE KING OF FRANCE'S DAUGHTER.

Een sprookje, opnieuw verteld door Neil Philip. Geïllustreerd door Henry Underhill. Uitgegeven door Philomel Books in 1986. Harde kaft met een stofomslag. 26 pagina's.

Voortreffelijke volkleuren illustraties; waarheidsgetrouwe reproducties van de oorspronkelijke toverlantaarnplaten zoals die in 1891 door Henry Underhill met de hand werden geschilderd.


Het kinderboek Shadows on the Screen geschreven door Mrs George Cupples, uitgegeven in Londen, 1875.
De afmetingen van dit boek zijn 11,5 cm bij 16,5 cm en het bevat 120 pagina's met kinderverhalen. De toverlantaarn wordt gebruikt om afbeeldingen voor de kinderen op de muur te projecteren, en elke pagina uit het boek vertelt het verhaal dat bij de getoonde lantaarnplaat hoort.

'Zo, lieve kinderen. Kom niet te dicht bij mij staan, maar blijf maar wat achter mij en houd je ogen gericht op het witte scherm dat ik heb opgehangen aan het eind van de kamer. Wanneer je dat doet dan zul je een aantal grappige, ernstige, nuttige en aardige plaatjes zien. O ja! Kijk ook maar eens naar de toverlantaarn zelf en voordat ik de gaslamp in de kamer uitdoe kunnen jullie zien dat ik de plaatjes er in schuif. ..... Zijn jullie er klaar voor? We gaan beginnen'.

 


ERNEST NISTERS MAGIC LANTERN BOOK.
Londen, Ernest Nister, USA CP Dutton, ca 1890. Met linnen verstevigde rug, kartonnen omslag, 13 pagina's met geïllustreerde kindergedichtjes.

Meer..........
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 17-05-2021.
Naar vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina......