Homepage 'de Luikerwaal' Tussen kunst en kitsch.
deel 3

Gebruiks- en siervoorwerpen, van waardevol tot waardeloos, van prachtig tot afschuwelijk, maar allemaal met een relatie tot de toverlantaarn.

 

Jong kind met een toverlantaarn en draailier, ca 11 cm hoog.

 

 
Criterion Magic Lantern Theater Building Figurine.
 
Een onderdeel van het Dickens Village door Department 56. Gemaakt van porselein en zinklegering. Ongeveer 17 cm hoog.
Het gebouw wordt verlicht door een elektrisch snoer met een knipperend lampje.
Dit onderdeel past bij The Amazing Magic Lantern Show hieronder.

 


The Amazing Magic Lantern Show.
De verbazingwekkende toverlantaarnvoorstelling.

Porseleinen beeldje. Maakt deel uit van de 2017 Dickens Village series van Department 56. Village Lighted Accessory (scherm wordt verlicht).
Vertoond wordt “Alice In Wonderland”. Afm. 7 cm H x 6,3 cm B x 8,25 cm L.
 

 


Fraai (wand)bord van de Franse fabrikant Hautin & Boulenger met een prachtige rand in reliëf. 19e eeuw.
Assiette parlante no 12, Apparition inattendue de nouvelles ombres chinoises (een onverwachte verschijning van de nieuwe schaduwbeelden). Doorsnede: 19,5 cm.

Ombres Chinoises is de Europese versie van de Chinese show met schaduwbeelden, geïntroduceerd in Europa door terugkerende reizigers rond 1775.
 
WANDELSTOK TOVERLANTAARN.Wie wil er nu een zware iPhone die veel plaats inneemt in je broekzak wanneer je een miniatuurtheater mee kunt nemen in je wandelstok? De top van de toverlantaarn wandelstok schuift omhoog en werkt als een draagbare projector. Richt hem op de dichtstbijzijnde muur om de kleurrijke afbeeldingen op de lantaarnplaatjes binnen in het handvat te bekijken. Een olielampje brengt de toverlantaarnvoorstelling in kleuren tot leven hoewel het kleine vlammetje niet genoeg licht produceert voor een wat grotere projectie. De afstand naar het scherm moet waarschijnlijk minder dan 8 cm zijn voor een heldere projectie. Door middel van de statiefpoten kan de wandelstok overeind blijven staan. De stok is waarschijnlijk Engels en dateert van de jaren 1880. Er zijn geen merktekens aanwezig die informatie geven over de herkomst en de fabrikant.  Foto: Mentalfloss.com.
Functies (bron: Newsletter from the Magic Lantern Society of the United States and Canada July 2019): Voorzichtig draaien en trekken aan het kegelvormige handvat onthult een slede-opening waarin de lantaarnplaat kan worden geschoven en vastgehouden. De lichtbron is een katoenen lont in de bal. Er is een reservoir in de top van de wandelstok met extra katoenmateriaal. De schoorsteen wordt uit de bal omhooggetrokken; zij zou volledig verwijderd moeten worden om de lont aan te steken of te vervangen. Er is een parabolische spiegel aan de binnenkant van de bal om het licht scherp te stellen. De metalen verstelbare statiefpoten (bevestigd aan het bijpassende hout) worden opgeslagen in het bovenste gedeelte van de wandelstok (samen met de lantaarnplaten). De poten van het statief vervangen het onderste gedeelte van de wandelstok.
Afmetingen: De wandelstok is 86 cm lang, de greep is ongeveer 12 cm van begin tot eind, het kogelgedeelte van de kop is ongeveer 5 cm in diameter. De lantaarnplaten zijn 2,5 x 11 cm groot).
 
Dit is een in gemonteerd model van een Ernst Plank toverlantaarn met toebehoren, gemaakt van een kartonnen bouwplaat. Op de achterkant staat: de tekst "The Magic Lantern Society of Great Britian Membership, 1986. De afmetingen zijn ca. 11,5 x 7,6 cm.
 
Deze bijzondere tafellamp is opgebouwd rond een authentieke antieke toverlantaarn, gemaakt begin vorige eeuw door de bekende fabrikant van toverlantaarns, Ernst Plank uit Neurenberg. Het handelsmerk van de fabrikant ‘E.P.’ Is in de voorste steun geperst. De lens is nu vervangen door een elektrische fitting met energiezuinige ledlamp van 1,2 W die net zoveel licht geeft als een gewone lamp van 15 W. De lamp geeft een prettig warm licht in overeenstemming met de gezellige uitstraling van de toverlantaarn. De afmetingen zijn ca 28 cm lang, 9,5 cm breed en 27 cm hoog. Dit soort toverlantaarns hadden vaak een eenvoudige kaars als lichtbron en daarom wordt ook een metalen kandelaar met kaars meegeleverd. Ook een echt glazen toverlantaarnplaatje hoort er bij. Het kan bij de lantaarn worden gelegd. (Marktplaats.nl)
 
Porseleinen beeldje van een jonge toverlantaarnman en een meisje met een draailier.
Waarschijnlijk gemaakt door Sitzendorf, rond 1860. De jonge man zit op de toverlantaarn en houdt de schoorsteenpijp stevig in zijn hand (erotische symboliek?). Het beeldje is 16,5 cm hoog.
 


Poëziealbumplaatje.
Afmetingen 7 x 11 cm.
Een set ondeugende lithofanen. Wanneer deze dunne porseleinen tegeltjes tegen het licht worden gehouden verschijnt veelal een verrassend mooi plaatje. Lithofanen worden vaak gebruikt in nachtlampjes, kandelaars, lampenkappen, haardschermen en theelichtjes en worden ook wel voor het raam gehangen.
 
 

Een kleine pennendoos van geperst karton.
Afmetingen 20 x 5 x 2,5 cm. Op de deksel een huiselijke tafereeltje met een jongen die een voorstelling geeft met een toverlantaarn voor zijn vriendjes.
 

 


Een printblok van eikenhout en koper voor het drukken van een afbeelding van een biunial toverlantaarn. Het woord in spiegelschrift onderaan is "Bannister". Waarschijnlijk gebruikt voor een advertentie of een illustratie in een boek.
 
Muziekdoos in de vorm van een antieke filmprojector die kan worden gebruikt voor het opbergen van persoonlijke kleine voorwerpen, sieraden enz. De zijspiegel in het deurtje kan worden gebruikt voor het aanbrengen van make-up. Gemaakt van hoogwaardige ABS kunststof. Maat: 16 x 6 x 21 cm. Merk: Keystone.

Gebruik: Draai vier keer aan de hendel van de muziekdoos en u kunt genieten van de ontspannende speeldoosmuziek.
 
Kijk ook eens bij Poppenhuistoverlantaarns en andere miniaturen....
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2022 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 19-11-2022.
Voorgaande pagina.....  Naar bovenrand pagina......