Homepage 'de Luikerwaal' Tussen kunst en kitsch.
deel 3

Gebruiks- en siervoorwerpen, van waardevol tot waardeloos, van prachtig tot afschuwelijk, maar allemaal met een relatie tot de toverlantaarn.

 

Jong kind met een toverlantaarn en draailier, ca 11 cm hoog.


 


 
Criterion Magic Lantern Theater Building Figurine.
 
Een onderdeel van het Dickens Village door Department 56. Gemaakt van porselein en zinklegering. Ongeveer 17 cm hoog.
Het gebouw wordt verlicht door een elektrisch snoer met een knipperend lampje.
Dit onderdeel past bij The Amazing Magic Lantern Show hieronder.
 


The Amazing Magic Lantern Show.
De verbazingwekkende toverlantaarnvoorstelling.

Porseleinen beeldje. Maakt deel uit van de 2017 Dickens Village series van Department 56. Village Lighted Accessory (scherm wordt verlicht).
Vertoond wordt “Alice In Wonderland”. Afm. 7 cm H x 6,3 cm B x 8,25 cm L.
 


Fraai (wand)bord van de Franse fabrikant Hautin & Boulenger met een prachtige rand in reliëf. 19e eeuw.
Assiette parlante no 12, Apparition inattendue de nouvelles ombres chinoises (een onverwachte verschijning van de nieuwe schaduwbeelden). Doorsnede: 19,5 cm.

Ombres Chinoises is de Europese versie van de Chinese show met schaduwbeelden, geďntroduceerd in Europa door terugkerende reizigers rond 1775.
 
WANDELSTOK TOVERLANTAARN.
Wie wil er nu een zware iPhone die veel plaats inneemt in je broekzak wanneer je een miniatuurtheater mee kunt nemen in je wandelstok? De top van de toverlantaarn wandelstok schuift omhoog en werkt als een draagbare projector. Richt hem op de dichtstbijzijnde muur om de kleurrijke afbeeldingen op de lantaarnplaatjes binnen in het handvat te bekijken. Een kleine zaklantaarn brengt de toverlantaarnvoorstelling in kleuren tot leven. Foto: Mentalfloss.com.

 

 
Dit is een in gemonteerd model van een Ernst Plank toverlantaarn met toebehoren, gemaakt van een kartonnen bouwplaat. Op de achterkant staat: de tekst "The Magic Lantern Society of Great Britian Membership, 1986. De afmetingen zijn ca. 11,5 x 7,6 cm.
 
Porseleinen beeldje van een jonge toverlantaarnman en een meisje met een draailier.
Waarschijnlijk gemaakt door Sitzendorf, rond 1860. De jonge man zit op de toverlantaarn en houdt de schoorsteenpijp stevig in zijn hand (erotische symboliek?). Het beeldje is 16,5 cm hoog.
 
 
Een set ondeugende lithofanen. Wanneer deze dunne porseleinen tegeltjes tegen het licht worden gehouden verschijnt veelal een verrassend mooi plaatje. Zij worden vaak gebruikt in nachtlampjes, kandelaars, lampenkappen, haardschermen en theelichtjes en werden ook wel voor het raam gehangen.  
 


Een printblok van eikenhout en koper voor het drukken van een afbeelding van een biunial toverlantaarn. Het woord in spiegelschrift onderaan is "Bannister". Waarschijnlijk gebruikt voor een advertentie of een illustratie in een boek.
 
 
Kijk ook eens bij Poppenhuistoverlantaarns en andere miniaturen....
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2019 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 31-03-2019.
Voorgaande pagina.....  Naar bovenrand pagina......