Homepage 'de Luikerwaal'
Toverlantaarnplaten naar de beroemde verhalen van
Charles Dickens
INHOUD:
1. A Christmas Carol
2. Marley's Ghost
3. Gabriel Grub
4. Gretna Green / The Old Curiosity Shop / Cricket on the Hearth
5. Bob Sawyer's Party / The Parish Clerk (A Tale of True Love) / Scenes from 'Pickwick" / The death of Paul Dombey / Horatio Sparkins
6. Shooting experiences / Skating experiences / Little Em'ly
7. Dotheboys Hall / The Eatanswill Election / Bumbles Courtship / Dickens' character sketches
1

Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10


De Britse schrijver Charles John Huffam Dickens werd op 7 februari 1812 geboren in Landport bij Portsmouth. Hoewel de familie Dickens tot de middle-class behoorde moest de jonge Charles zijn opleiding onderbreken toen zijn vader vanwege zijn schulden gevangen werd gezet. Charles ging in een fabriek werken om zijn familie te kunnen onderhouden. Als vijftienjarige kwam hij terecht op een advocatenkantoor waar hij zich zelf stenografie leerde en daarna kreeg hij een baan als kamerverslaggever.

Dickens was al op jonge leeftijd bijzonder geļnteresseerd in de toverlantaarn:
Mary Weller (Charles' kindermeisje) herinnert zich twee van de profane bezigheden van de kleine jongen: 'Kleine Charles was een vreselijke jongen om voor te lezen; het was dan zijn gewoonte om met zijn boek in zijn linkerhand te zitten, zijn pols met zijn rechterhand vast te houden en het constant op en neer te bewegen , en tegelijkertijd op zijn tong zuigen. Soms kwam Charles naar beneden en zei tegen me: "Kom op Mary, ruim de keuken op, we gaan zo'n spel spelen", en dan kwam George Stroughill (zijn buurman) binnen met zijn toverlantaarn, en dan zongen ze: reciteerden en speelden delen van toneelstukken. Fanny (zijn zus) en Charles zongen vaak samen in deze tijd. Fanny begeleidend op de pianoforte. Hoewel hij in deze tijd (omstreeks 1819) een goede en enthousiaste lezer was, was hij zeker niet naar school geweest, maar had hij thuis grondig les gehad van zijn tante en moeder, een lieve, goede moeder en een fijne vrouw.'


De toverlantaarn waar Mary Weller de tafel voor moest ontruimen.
Rond 1833 begon hij te publiceren in kranten en tijdschriften. Uit een serie artikelen ontstond 'The Pickwick Papers'. In dit werk en het daarop volgende 'Oliver Twist' spelen sociale problemen een grote rol die Dickens beschreef op zijn karakteristieke satirische wijze met een kritische kijk op de samenleving.

In de laatste jaren van zijn leven hield Charles Dickens zich vooral bezig met het geven van lezingen over zijn werk en het schrijven van toneelstukken. Zijn veel krachten vergende literaire tournees door Engeland en de Verenigde Staten bezorgde hem in 1870 een vroegtijdige dood, waardoor hij zijn laatste manuscript 'The Mystery of Edwin Drood' niet kon voltooien.

Wie nu de sfeer van toen wil proeven kan terecht in het Gooische dorp Laren. In het kleine maar sfeervolle Dickens-theater in Victoriaanse stijl laat schrijver/regisseur Else Flim het publiek via de toverlantaarn met glasplaten op reis gaan. Charles Dickens-acteur Aad Kok geeft, in zijn rol van Dickens, informatie over zijn leven in een aantal landen en vertolkt op meeslepende wijze de verhalen van Dickens.
Laten we maar snel beginnen met een van de bekendste verhalen van Dickens.....

 
'A Christmas Carol' werd voor het eerst uitgegeven op 19 december 1843 door Chapman & Hall met illustraties van John Leech. Het is de geschiedenis van Ebenezer Scrooge, een schraperige gierigaard van de bovenste plank, die niets geeft om de mensen om hem heen en vindt dat de mensheid alleen bestaat om daar geld van te plukken door uitbuiting en intimidatie. Hij heeft vooral een bloedhekel aan het Kerstfeest, omdat dat 'de tijd is dat je ontdekt dat je weer een jaar ouder en nog geen uur rijker bent geworden'. Scrooge krijgt bezoek van de geest van zijn zeven jaar geleden overleden partner Jacob Marley en van de Geesten van de Voorbije Kerst, de Huidige Kerst en De Kerst in de Toekomst.
 
A Christmas Carol
Serie van 24 of 25 schitterende platen vervaardigd rond 1885 door de Engelse fabrikant Newton & Co., Londen, rond 1885. Standaard glazen platen, 3.25" vierkant.
The Office of Scrooge and Marley. Scrooge and his Nephew
Unwelcome Visitors Scrooge and his Clerk
The Door Knocker. Marley's Face Marley's Ghost
The Ghost of Christmas Past Fezziwig's Warehouse
Fezziwig's Ball Scrooge and his Fiancee
The Ghost of Christmas Present Bob Crachit and Tiny Tim
The Christmas Pudding Bob Crachitt's Christmas Party
Scrooge's Nephew's Christmas Party The Ghost of Christmas to Come
On Change. Among the Merchants Selling the Clothes
The Chamber of Death The Crachit Family
Scrooge's Grave A New Christmas Morning
Christmas Day in the Streets Scrooge and Bob Crachit
Soms  werd een 25e plaat toegevoegd waarop de kleine Tiny Tim de vrome wens uitsprak:
'God Bless Us Everyone', God zegene ons allen.


Vier prachtig geschilderde 19e-eeuwse lantaarnplaten in een houten frame met het befaamde verhaal van Dickens. De afbeeldingen komen overeen met de etsen van John Leech, die de originele uitgave van 1843 illustreerde. (zie hierboven).

Deze serie werd uitgebracht door Millikin & Lawley, London. De naam van de fabrikant is geperst in het hout van het frame.

Nog een serie toverlantaarnplaten met het verhaal over de gierige Ebenezer Scrooge, uitgebracht door Theobald & Co., Engeland. Deze set bestaat uit 12 platen. Met een deel van het bijbehorende tekstblad en kartonnen doosje:

Een serie van twaalf lantaarnplaten gevat in een houten frame.
1. Marley's Ghost appearing to Scrooge.
2. The Ghost of 'Christmas Past'. 3. Unreadable.
5. Unreadable. 6. The Ghost shewing ... and Want to Scrooge.
8. The Ghost of 'Christmas to Come' shewing Scrooge his Death bed. 9. Death of Tiny Tim.
11. The Ghost shewing Scrooge his Grave.
De Geest van Kerstmis.

... het is goed om af en toe een kind te kunnen zijn, vooral met kerstmis, toen de grote Grondlegger nog zelf een kind was.

Extra


Enkelvoudige schuifplaat. Warren's Blacking was in de 19e eeuw een toonaangevende fabrikant van schoensmeer (blacking), verkrijgbaar als vloeistof in flessen of als pasta in potten. De schoensmeer werd verkocht in elke stad in het Koninkrijk. Charles Dickens werkte toen hij 12 jaar oud was bij Warren's Blacking Factory. Zijn taak was om etiketten op de blacking-potten te plakken. Doordat hij familie was van de bedrijfsleider werd hij met respect behandeld, behalve door een paar grotere jongens die hem een keer van top tot teen insmeerden met schoensmeer.


 
Meer Dickens......
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  ©1997-2024 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 11-03-2024.
Naar bovenrand pagina......