Homepage 'de Luikerwaal'
Toverlantaarnplaten naar de beroemde verhalen van
Charles Dickens
INHOUD:
1. A Christmas Carol
2. Marley's Ghost
3. Gabriel Grub
4. Gretna Green / The Old Curiosity Shop / Cricket on the Hearth
5. Bob Sawyer's Party / The Parish Clerk (A Tale of True Love) / Scenes from 'Pickwick" / The death of Paul Dombey / Horatio Sparkins
6. Shooting experiences / Skating experiences / Little Em'ly
7. Dotheboys Hall / The Eatanswill Election / Bumbles Courtship / Dickens' character sketches
5

Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10


Bob Sawyer's Party.

Een set van acht vierkante toverlantaarnplaten gemaakt door York and Son, Engeland.
  1. Bob Sawyer and Ben Allen at home. 2. Mr Sawyer, Mrs Raddle wants to speak to you.
3. Mrs Raddle raises her voice to its highest pitch. 4. Does Mr Sawyer live here? said Mr Pickwick. 5. That's the most extraordinary case I ever heard of.
6. The supper was not easily got ready. 7. The King, God bless him. 8. Get along with you, you old wretch!
Bob Sawyer's Party is hoofdstuk 32 van Charles Dickens' eerste roman 'The Pickwick Papers' (1836). Die beschrijft 'far more fully than the court newsman ever did, a bachelor's party given by Mr. Bob Sawyer at his lodgings in the Borough.' (....vollediger dan de nieuwsvoorlichter van het gerechtshof ooit heeft gedaan, een vrijgezellenfeestje dat gegeven werd door Mr. Bob Sawyer op zijn huurkamer in de buurtschap'.)
Bob Sawyer, die woont in een akelige, verarmde stadswijk, wordt ernstig toegesproken door zijn scheldende hospita, Mrs. Raddle, omdat hij de huur niet kan betalen. De Pickwickians komen aan op zijn feestje, waarop ook een paar medische studenten zijn uitgenodigd. Een daarvan, Jack Hopkins, vertelt wat lugubere anekdotes over vreemde medische zaken. Het feest loopt uit op een ramp. Een dreigend verschil van mening ontstaat. Het diner is een mislukking. Sawyer kan geen heet water krijgen om wat te drinken te maken. Een lang vervelend verhaal wordt verteld waarbij wordt vergeten waar het nou eigenlijk over ging. Twee mannen maken zich klaar om te duelleren. Zelfs het gezang is verre van harmonieus. Wanneer Mrs Raddle schreeuwend de kamer binnenkomt, wordt het feest beëindigd en keren de gasten huiswaarts.
 

The Parish Clerk.
De Koster.

Een set van twaalf lantaarnplaten met levende modellen gemaakt door York & Son, Engeland naar een 'verhaal over een ware liefde' van Charles Dickens.

'Er leefde eens, in een heel klein provinciestadje, behoorlijk ver van Londen verwijderd, een kleine man met de naam Nathaniel Pipkin, die koster was in dit stadje en er in een klein huisje woonde aan de kleine Hoogstraat, minder dan tien minuten wandelen vanaf de kleine kerk. Elke dag kon je hem aantreffen terwijl hij, van negen tot vier, een stel kleine jongens een klein beetje wat leerde. Nathaniel was een onschuldige, nooit iemand beledigende, altijd goed gehumeurde verschijning, met een wipneus en wat gebogen benen, die wat loenste en wat houterig liep. Hij verdeelde zijn tijd tussen de kerk en zijn school, er vast in gelovend dat er op de hele aardbodem geen man rondliep die pienterder was als kapelaan, geen vertrek zo imponerend was als de consistoriekamer, en geen seminarie zo goed geordend was als het zijne.'
1. Nathaniel Pipkin teaching the little boys. 2. Mr Pipkin suddenly enchanted by the bewitching Maria Lobbs. 3. Pipkin sat himself down at the window.
4. Pipkin had the temerity to kiss his hand to Maria Lobbs. 5. Kate encouragingly beckoned Nathaniel to advance. 6. Pipkin went down on his knees on the dewy grass.
7. There was a very snug little party. 8. A game at blindman's-buff. 9. They were thrust into a couple of closets.
10. Old Lobbs dragged him out by the collar.
 
11. 'This harmless person, sir, has been asked here'.
 
12. The girls appear with much giggling and modesty.
 
Scenes from "Pickwick"

Een complete serie van twaalf lantaarnplaten gemaakt door Theobald & Co. Volgens de catalogus zijn de platen gemaakt “From the Original Cruickshank Illustrations”.The Death of Paul Dombey
Dickens' roman 'Dombey and Son' beschrijft het lot van een eigenaar van een rederij die gefrustreerd is door het ontbreken van een zoon die in zijn voetsporen zou kunnen treden; hij verwerpt aanvankelijk de liefde van zijn dochter voordat hij zich uiteindelijk met haar verzoent voor zijn overlijden.
De roman werd voor het eerst gepubliceerd in maandelijkse afleveringen tussen 1846 en 1848, met illustraties van Hablot Knight Browne ("Phiz").
Deze set van 6 toverlantaarnplaten beschrijft de dood van Paul Dombey die verhaalt wordt in het 16e hoofdstuk van de roman 'Wat de golven altijd zeggen'. Paul was nog nooit uit zijn bed opgestaan. Hij lag daar en luisterde heel rustig naar de geluiden op straat; het kon hem niet veel schelen hoe de tijd verliep en bekeek alles om hem heen met een observerende blik.
1. He told Floy of his Dream 2. Voices asked softly how he was 3. He was visited by three grave Doctors
4. 'Floy,' he said, 'What is that?'
 
5. Her own poor blighted child
 
6. 'The Light is shining on me as I go!'
 
Horatio Sparkins

Een serie van 10 platen naar een kort verhaal van Charles Dickens. De fabrikant is York & Son, Engeland.
Horatio Sparkins is een van de 56 korte verhalen die oorspronkelijk afzonderlijk werden gepubliceerd in populaire kranten en tijdschriften tussen 1833 en 1836. Het verhaal verscheen voor het eerst in "The Monthly Magazine" voordat het deel uitmaakte van de collectie die uiteindelijk werd gepubliceerd als "Sketches by Boz" in 1839. Dus toen het voor het eerst gedrukt werd was Dickens pas 22. 1. Miss Marianne replied, 'Mr Horace Sparkins, Ma'
2. 'There he is, dear; how like Lord Byron!' 3. 'How delightful!' said Horatio 4. Horatio bowed his acknowledgements
5. 'Ah! Flamwell, my dear fellow; how d'ye do?' 6. 'Is he the Honourable Mr Augustus What's-his-name?' 7. 'Talking of business,' interposed Mr Barton
8. Mr Sparkins bowed again 9. 'Pray, be seated, ladies' 10. Miss Teresa raised her head, and beheld -- Horatio Sparkins!
Zoals dat meestal het geval is zijn ook van deze serie zowel een zwart/witte als een gekleurde versie uitgebracht. Hieronder twee platen van de gekleurde versie.

Extra.

 
Criterion Magic Lantern Theater Building Figurine.
 
Een onderdeel van het Dickens Village door Department 56. Gemaakt van porselein en zinklegering. Ongeveer 17 cm hoog.
Het gebouw wordt verlicht door een elektrisch snoer met een knipperend lampje.
Dit onderdeel past bij The Amazing Magic Lantern Show hieronder.

The Amazing Magic Lantern Show.
De verbazingwekkende toverlantaarnvoorstelling.

Porseleinen beeldje. Maakt deel uit van de 2017 Dickens Village series van Department 56. Village Lighted Accessory (scherm wordt verlicht).
Vertoond wordt “Alice In Wonderland”. Afm. 7 cm H x 6,3 cm B x 8,25 cm L.
 
  Meer Dickens......

 

  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 12-08-2023.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina.....