Homepage 'de Luikerwaal' Toverlantaarns, vervaardigd door
 Ernst Plank deel 2
 
Vrijstaande rode bol toverlantaarn.


Een iets andere uitvoering.
 
Welt Climax.




Rechthoekig lamphuis van zwart gemoffeld blik. Een rijkelijk versierde lenshouder met gegoten metalen krullen, gemonteerd op een houten grondplank.
Aan beide zijden van de lantaarn is een goudkleurig metalen plaatje aangebracht met de naam van het model (een op de deur) en het patentnummer E.Sch. No. 8703, en bovendien nog een metalen plaatje met het E.P. handelsmerk voor op het lamphuis.

 

 
Gloria.
  Beide kanten zijn voorzien van een goudkleurig schildje met het opschrift "Gloria E.P." De lantaarn is gemaakt van zwart geschilderd blik; de voetjes zijn vier goud geschilderde tijgerklauwen. De lantaarn is zonder schoorsteen 28 cm hoog. De opvallend lange schoorsteen voegt daar nog eens 25,5 cm aan toe. In de plaathouder bevindt zich een chromatroop die wordt met de hand wordt bediend door middel van een handeltje. In de houten opbergdoos is een gebruiksaanwijzing in het Frans, Duits en Engels aan de binnenkant van het deksel geplakt. De uitwendige maten van de doos zijn 29 x 24 x 10 cm.

De lamp is voorzien van twee lonten en twee draairegelaars met de naam "Duplex" op de knoppen. Het glazen deel van de olielamp is gemerkt "Selectalampen 15" Cylinder".

En dit is de volledige gebruiksaanwijzing....
1) Arrange the lantern on a table, facing a smooth white wall or a sheet hung in a doorway, at a distance of about 5 to 6 feet. Fill the lamp to 3/4 with good mineral oil by taking off the bent chimney and the square case, unscrewing the burner.  2) Screw the burner on its place & cut the wicks even, then clean the plate of hard glass & the reflector from any dust. 3) Light the two wicks to a small flame & bring the burning lamp to its place in a way that the reflector with the stained glass is standing next to door. 4) Now replace the bent chimney and screw the two wicks to a large flame but without smooting. 5) Pass the slide upside down through the groove back of the lens tube adjusting the focusing tube by moving it either in or out until the picture is distinctly seen on the sheet. The effect will then be the most surprising. 6) Keep the lenses clean & in case you have dismounted the front in order to clean the lenses, they are to be replaced in the same position as they have been arranged before.

 
Helios.





Twee schildjes zijn op de body bevestigd, dat op de zijkant vermeldt het type, 'Helios EP' met een patroon van zonnestralen, het andere draagt het gewone E.P. handelsmerk met het gevleugelde wiel.



Deze projector is ongeveer 24 cm hoog en 10 cm breed, compleet met lens is de lengte 28,5 cm. Zij heeft goud geschilderde leeuwenpootjes en een geperforeerde houder voor de schoorsteen.
     
Evening Star. 

Skioptikon  Evening Star.


Onder 'sciopticons' verstaan wij grote toverlantaarns waarmee zeer grote en heldere beelden geprojecteerd kunnen worden. Voor de sciopticons gebruikte E.P. slechts achromatische dubbel-objectieven waardoor in de uitvergrote beelden geen storende nevenkleuren ontstaan.

De foto's laten de origineel meegeleverde lamp zien.
 
Goedkope toverlantaarn type 115, ca 1925.



 

 

Niet alle toverlantaarns van Ernst Plank waren voorzien van het bekende schildje met het gevleugelde wiel. Bij deze eenvoudige lantaarn zijn de initialen E.P. in het deurtje geperst. De afmetingen zijn ca. 30,5 x 14 (zonder lens) x 7,5 cm.
 
Eenvoudige toverlantaarn type 115.





Zeer vroege E.P. toverlantaarn (ca 1880), verpakt in een houten kist met de maten 15 x 12.5 x 12.5 cm. Het etiket op de deksel laat het gevleugelde E.P. handelsmerk zien. Geen merktekens op de lantaarn.

 


vroege toverlantaarn E.P.
 
Zeer vaak voorkomend model E.P. lantaarn. Gemaakt van blik met messing delen. Goud beschilderde pootjes. Hoog 32 cm, lang 23,5 cm. Geschikt voor plaatjes van 4,5 cm breed.



De plaathouder bevat een vrij zeldzame chromatroop, gevat in een blikken frame. Ca 1900.

 

Vrij zeldzame Ernst Plank toverlantaarn uitgerust met een Engelse gloeilampfitting en steker, gemaakt van geperst staal met een zwart geanodiseerde afwerking. De gleuf achter het lensgedeelte is gemaakt voor glazen lantaarnstrips van 7 cm breed.

De afmetingen zijn 28 cm hoog x 10 cm breed x 30 cm lang.
 
 
Hoewel deze opvallende toverlantaarn door Ernst Hrabalek (Laterna Magica) wordt toegeschreven aan Georg Carette & Co., worden de meeste exemplaren toch aangetroffen in een doos of kist van Ernst Plank.

Deze houten kist meet 23 x 20,5 x 11,5 cm. Op het deksel is een bekend E.P.- etiket geplakt (inzet), waarop een groepje mensen uit de Victoriaanse tijd naar een toverlantaarnvoorstelling zit te kijken. De lantaarn zelf is 16,5 cm hoog en is gemaakt van zwart gelakt blik, op een houten grondplank. Een klein messing E.P.-schildje is aan de voorzijde bevestigd. Een tweede schildje (inzet) is voorzien van de tekst 'Gesetzlich geschützt' (een Duits patent) en het modelnummer '720'.
Dit model was ook verkrijgbaar in het rood.

 

Kinematador


Dit etiket is speciaal gemaakt voor de Kinematador, een toverlantaarn waarmee niet alleen de gewone lantaarnplaten konden worden vertoond, maar ook speciale ronde schijven van celluloid.
De schijven waren geplaatst in een roterende houder en voorzien van een serie afbeeldingen.
Wanneer de slinger aan de achterkant wordt rondgedraaid worden de afbeeldingen op de schijf als een soort film op het doek geprojecteerd.
 
  English version......  Wat is er nieuw op deze site?  ©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 14-10-2021.
  Bovenrand pagina......