Virtueel toverlantaarnmuseum 'de Luikerwaal'


INHOUDSOPGAVE

Gebruik bij voorkeur de keuzetoetsen bovenaan het scherm om de verschillende hoofdstukken te kiezen. Wanneer u geen keuzetoetsen ziet, dan is waarschijnlijk het gebruik van Javascript op uw browser uitgeschakeld. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van uw browser om deze functie in te schakelen.

U kunt in dat geval ook de onderstaande hyperlinks klikken om naar de verschillende inhoudsopgaven te gaan.

 

Start hier
.... wanneer u deze site voor het eerst bezoekt.
U vindt hier onder meer een uitgebreide gebruiksaanwijzing voor deze site en wat inleidende artikelen en een kennismaking met de webmaster/auteur.


Geschiedenis
Interessante artikelen over de geschiedenis van de toverlantaarn en lantaarnplaten, de uitvinders, de oudste toverlantaarn ter wereld, optisch speelgoed uit de tijd voor de cinema en..... een zeer uitgebreide lijst met leveranciers en fabrikanten van optische artikelen.


Toverlantaarns
De verschillende toverlantaarns op soort en op fabrikant gerangschikt. Lichtbronnen en andere onderdelen en toebehoren. Hedendaagse bouwers en restaurateurs van optische apparaten.


Lantaarnplaten
Catalogi en voorbeelden van lantaarnplaatjes, bijzondere, bewegende en overvloeiende platen. Effecten. Kaarten voor projectie met een episcoop.


Thema's/Series
Lantaarnlaten gesorteerd op onderwerp. Complete series. Van de Bijbel tot Jan Klaassen, van het circus tot drankmisbruik en veel, veel meer. Fietsen, de Elfstedentocht, sprookjes, portretten, schepen en Griekse mythen. Befaamde series als 'De tijger en de ton' en 'De Muis'.


Diversen/Info
Misschien toch wel de leukste pagina's van deze site. Verhalen voor de jeugd, waar komen de kindertjes vandaan, plaatjes voor een prinsesje, hoe roep je een geest op, een aap die een voorstelling geeft, moderne lantaarnisten, trade cards, tussen kunst en kitsch, prentbriefkaarten, boeken en stripverhalen en ontzettend veel andere wetenswaardigheden en curiositeiten.
Info: Lijsten met boeken, fabrikanten en verzamelaars, musea, verenigingen, links naar andere toverlantaarnsites en contact.

 
Wat is nou eigenlijk een
Ja, wat is nou een luikerwaal?

webmaster/auteur
Henc R.A. de Roo, Huizen, Nederland.
1997-2024


Opgenomen in de
 

Online Musea

Best Collector Sites on the Web
 

  Sinds 3 april 2014 gearchiveerd door de
Koninklijke Bibliotheek als digitaal erfgoed.

 
Dutch virtual magic lantern museum - Virtueel toverlantaarnmuseun 'de Luikerwaal'
Wat is een 'Virtueel museum'?

 
Wat is nieuw op deze site? Naar begin van de pagina. Helppagina Bijgewerkt op
vrijdag 12 juli 2024.
1997-2024 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.