THEMA'S EN SERIES
Thema's
Bekende of bijzondere series lantaarnplaten

Thema's

Lantaarnplaten gesorteerd op thema.


Algemeen
  Een snel overzicht van de 'bonte verzamelingen' toverlantaarnplaten.
De 'bonte verzamelingen' zijn verspreid over de verschillende menu's.
U vindt ze hier bij elkaar op één pagina.
 
  Een bonte verzameling prachtige series toverlantaarnplaten.
In dit menu zijn de series lantaarnplaten meestal gesorteerd op onderwerp, zoals, grappig, gezondheid en dieren. De series die niet makkelijk onder een onderwerp kunnen worden ondergebracht vind u hier.
  Een bonte verzameling heel mooie toverlantaarnplaten.
Zomaar wat mooie lantaarnplaten die soms niet deel uitmaken van een serie of die gewoon zomaar het tonen waard zijn.
 
  Een bonte verzameling series langwerpige toverlantaarnplaten.
Terwijl de vierkante lantaarnplaten meestal vertoond werden in de grotere projectoren, werden de langwerpige platen voornamelijk gebruikt in de kleinere en speelgoedtoverlantaarns.

 
Grappig
  Een bonte verzameling grappige verhalen verteld op toverlantaarnplaten.
Wat is grappig? Wat is humor? Wanneer we de sets oude toverlantaarnplaten bestuderen krijgen we soms de indruk dat onze voorouders een heel ander gevoel voor humor moeten hebben gehad als wij.
 
Wat een portret !!!!
Een vermakelijke verzameling belachelijke, gelijkende, ontroerende, afschuwelijke, fraaie, angstaanjagende, protserige en sprekende portretten.
 
  Punch en Judy (Jan Klaassen en Katrijn)
Punch en Judy zijn de held en de heldin uit een komisch poppenspel. Op een groot aantal lantaarnplaten kunnen we hun geestige avonturen volgen.
 
De Bijbel
  Een bonte verzameling series lantaarnplaten met Bijbelse verhalen
Met onder meer het leven van Jezus, Jozef, Mozes, Paulus. De goede herder, De verloren zoon, De rijke dwaas, Golgotha.

 
Adam en Eva
Een groot aantal prachtige toverlantaarnplaten die het Oudtestamentische Bijbelverhaal illustreren over Adam en Eva in het paradijs, de Tuin van Eden.
De Bijbelboeken
Fraaie lantaarnplaten met Bijbelse voorstellingen uit het Oude Testament en het Nieuwe Testament. Met de bijbehorende bijbelteksten.
 
Het Onze Vader
Een zeer bijzondere serie lantaarnplaten illustreert de woorden van het bekendste gebed binnen het Christendom.

 
Gezondheid
Ga toch fietsen!
Lantaarnplaten waarop de voor- en nadelen van het fietsen worden afgebeeld.
 
Slechte gewoontes. Drinken, gokken, roken.
Terwijl zij een grote rol speelde in de wereld van het amusement, werd de toverlantaarn ook vaak ingezet voor opvoedende en stichtende doeleinden. Religieuze en idealistische organisaties als het Leger des Heils en de Drankbestrijding ontdekten de doeltreffendheid van de toverlantaarn als een krachtig wapen tegen het onheil van drankmisbruik en andere 'slechte gewoontes'.
 
Ach vaderlief, toe drink niet meer.
De drankbestrijding maakte graag gebruik van moderne technologieën om haar doelen te verwezenlijken en dus werden veelvuldig toverlantaarns en de toepassing van fotografie ingezet wanneer het publiek werd voorgelicht over de gevaren van een losbandig leven.
 
Geboorte en dood.
Leuk of niet, elk menselijk leven begint met de geboorte en eindigt met de dood. Een paar platen over de geboorte, veel meer over de dood.

 
Sprookjes
  Een bonte verzameling lantaarnplaten met bekende sprookjes.
Tientallen sprookjes van Grimm, van Andersen, Arabische sprookjes, en veel meer.
 
Er was eens......
.....in Duitsland een tweetal broers. Zij zouden de wereld een groot aantal prachtige verhalen schenken. Hun namen zijn Jacob en Wilhelm Grimm, maar meestal noemen we hen eenvoudig de Gebroeders Grimm.
 
Roodkapje en de Wolf.
Het bekendste sprookje dat niet altijd op dezelfde manier afloopt.
Komt de wolf op een afschuwelijke manier aan zijn einde of overleeft hij het nog?
 
  Tree Jacks  -  Driemaal Jaap.
Drie sets toverlantaarnplaten waarin een Jack de hoofdrol speelt. Jack and the Beanstalk (Jaap en de Bonenstaak), Jack the Giant Killer (Jaap de Reuzendoder) en het kinderliedje The House that Jack Built (Het huis dat Jaap bouwde).

 
Dieren
Een beestenboel
Het zijn steeds de dieren die in deze verzameling amusante toverlantaarnverhalen de hoofdrol spelen. Wat moet ik er meer van zeggen. Bekijk ze en geniet.
 
Leven als kat en hond
Een verzameling lantaarnplaten waarop twee diersoorten zijn afgebeeld die altijd leven als kat en hond: de katten en de honden. Onze huisdieren en, niet zelden, onze beste vrienden.
 
Poessie is op het verkeerde pad (Pussy's Road to Ruin, or Do as You are Bid)
Een aantal populaire series toverlantaarnplaten gebaseerd op het kinderboek van Madame de Chatelain (ca 1845).
 
  A is een aapje.... Het dierenalfabet op toverlantaarnplaten.
Een bekend dierenalfabet uit onze jonge jaren begon zo. Hier is nu een dierenalfabet op toverlantaarnplaten. U leert zelfs nog spelenderwijs enkele tot nu toe volkomen onbekende diersoorten kennen.

 
Verenigingen, sociëteiten

 
De Padvinderij (scouting)
Nostalgische lantaarnplaten over de padvindersbeweging die in 1908 in Engeland werd opgericht door Robert Baden-Powell. Compleet met de bijgesloten teksten.

Hierin opgenomen: Saint George and the Dragon (Sint Joris en de Draak)
Een set van twaalf 3,25" lantaarnplaten met de legende van de patroonheilige van Engeland en van de Padvindersbeweging.
 
Damon en Pythias.
De oude Griekse legende van Damon en Pythias staat symbool voor vertrouwen en loyaliteit binnen een echte vriendschap.
 
De Vrijmetselarij.
Ten tijde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw had iedere plaatselijke loge van een broederschap als de Vrijmetselaarij wel een toverlantaarn tot haar beschikking, compleet met lantaarnplaten.

 
Schrijvers, illustratoren, uitgevers
  Toverlantaarnplaten naar de beroemde verhalen van Wilhelm Busch.
Wilhelm Busch is het meest bekend van zijn tekeningen die voorzien waren van wijze, satirische en soms wat kreupele versjes. Zijn 'Bilderbogen verhalen' worden beschouwd als de voorlopers van het komische stripverhaal en.... uiteindelijk ook van de series toverlantaarnplaten. Veel daarvan werden ook daadwerkelijk bewerkt tot opmerkelijke series lantaarnplaten.
 
 
  De Muis of De gestoorde Nachtrust
Een paar leuke series lantaarnplaten naar het verhaal 'Die Maus oder Die gestörte Nachtruhe', uit: 'Drei Bilderbogen und ihre Entwürfe', geschreven en geïllustreerd door Wilhelm Busch (1860). (Ook bekend als: Mr. and Mrs. Brown and the Mouse.)
 

 
Toverlantaarnplaten naar de beroemde verhalen van Charles Dickens.
Alle verhalen op deze site samengebracht in één item: 1. A Christmas Carol, 2. Marley's Ghost, 3. Gabriel Grub, 4. Gretna Green / The Old Curiosity Shop / Cricket on the Hearth, 5. Bob Sawyer's Party / The Parish Clerk (A Tale of True Love) / Scenes from "Pickwick" / Horatio Sparkins, 6.  Shooting experiences / Skating experiences / Dickens' character sketches.

 
  De Fles (The Bottle)
De Engelse tekenaar George Cruikshank publiceerde een serie van acht platen met de titel 'The Bottle' (1847) over de gevaren van alcohol. Naar dit voorbeeld werden enkele fraaie series lantaarnplaten vervaardigd.
 
  The Water-babies
Er was eens een kleine schoorsteenveger en zijn naam was Tom..... Een schitterende set van vierentwintig lantaarnplaten naar het beroemde verhaal van Charles Kingsley, 'The Water-babies'.
 
  The Pilgrim's Progress.
Naar dit beroemde boek van John Bunyan werden zeker vijftig verschillende series lantaarnplaten gemaakt door vrijwel alle bekende fabrikanten, Bamforth, York, Newton, Theobald, Pumphrey, Barnard, Riley, Butcher en anderen. Veel fabrikanten brachten zelfs meerdere series uit naar dit verhaal, soms bestaande uit minder dan tien, maar ook wel uit meer dan honderd platen.  Inbegrepen de serie 'Life of John Bunyan'.
 
  Lewis Carroll's Alice in Wonderland.
Van dit beroemde verhaal zijn ook toverlantaarnplaten gemaakt. Van de bekende uitvoering die W. Butcher maakte voor de Junior Lecturer's series blijken zelfs twee versies te bestaan. En er bestaan ook nog andere sets.

 
  Robinson Crusoe, van Daniel Defoe.
Maar weinig ander boeken zijn in zoveel verschillende versies uitgebracht op toverlantaarnplaten als de beroemde roman van Daniel Defoe, Robinson Crusoe (1719).
 
  De Negerhut van Oom Tom.
Er zijn nogal wat toverlantaarnplaten die het wereldberoemde verhaal van Harriet Beecher Stowe illustreren. Een aantal daarvan wordt hier getoond.

 
  Christie's old Organ (Christoffels oude orgel).
Sets lantaarnplaten met levende modellen naar het boek van Mrs O.F. Walton.
Er zijn verscheidene toverlantaarnversies van dit tranentrekkende verhaal bekend. De voorstellingen werden vaak gebracht in de vorm van een soort zangdienst. Het publiek werd verzocht tussen de geprojecteerde platen en bijbehorende teksten door een aantal bekende Christelijke liederen te zingen.
 
  ABC Land, The Road to Knowledge, en Father Christmas' ABC.
Twee leuke series van elk 16 Alfabet-lantaarnplaten voor de jeugd, naar de kinderboeken die rond 1890 werden uitgegeven door Frederick Warne & Co.
 
  Hesba Stretton, de auteur van onder meer Jessica's first Prayer en Jessica's Mother.
Hesba gebruikte in haar kinderboeken haar Christelijke principes als een protest tegen bepaalde sociale misstanden. Het boek waarmee ze wereldwijd bekend werd was Jessica's First Prayer. Later kwam er een vervolg: Jessica's Mother.

 
Wereld

 
Landen, plaatsen en volkeren.
De toverlantaarn brengt ons naar verre landen en plaatsen in alle delen van de wereld en laat ons daar kennismaken met de bevolking.
 
  Oorlogstaferelen.
Een item met veel kanongebulder en kruitdamp, heldenmoed en waanzin, briesende paarden en stomende schepen, imponerende krijgsheren en gevallen soldaten, dorre woestijnen en kale ijsgebieden, Boeren en Britten, opstand en onderdrukking. De eerste dode in elke oorlog is het gezond verstand.
 
  Dr Livingstone,  I presume ?   Stanley en Livingstone
Dr Livingstone,  neem ik aan?
De namen van Stanley en Livingstone worden vaak in één adem genoemd vanwege hun legendarische ontmoeting op 21 maart 1871 in Ujiji, een dorpje aan de oever van het Tanganyika-meer in het huidige Tanzania. In dit item komen zij weer bij elkaar.
The Life and Work of David Livingstone, Stanley in Africa en Stanley's Expedition.
 

 
Racistische afbeeldingen op oude toverlantaarnplaten?
De manier waarop niet-westerse personen op de lantaarnplaten worden afgebeeld is niet altijd fijngevoelig te noemen en doet ons soms de wenkbrauwen fronsen.
Anderzijds moeten we niet de fout maken alle lantaarnplaten waarop zwarte mensen zijn afgebeeld als racistisch te beschouwen. De grenzen tussen 'grappig' en 'racistisch' zijn vaak moeilijk vast te stellen. Oordeelt u maar zelf.
 
  Expedities naar de Noordpool.
Er bestaan heel veel toverlantaarnplaten die het Noordpoolgebied en de expedities daarheen afbeelden. Het blijkt niet zo eenvoudig te bepalen welke set platen gemaakt werd door een bepaalde fabrikant.
 

 
Amerika, zoals het getekend werd door Joseph Boggs Beale en anderen.
Joseph Boggs Beale (1841-1926) was een van de weinige negentiende-eeuwse artiesten die zijn kunstwerken speciaal maakte om te worden gereproduceerd op toverlantaarnplaten. Hij woonde in Philadelphia en creëerde daar duizenden afbeeldingen voor de lantaarnplaat.
 
  De ontdekking van Amerika
Decalcomanie 8,3 x 8,3 cm. Fraaie serie lantaarnplaten, waarschijnlijk Nederlands.
 
  Vlaggen en Vorsten
De geschiedenis van de Union Jack en beroemde personen uit WO II.


 
Diversen
Op de woelige baren.....
Schepen, bootjes, een vlot, alles wat maar wil drijven (maar, zoals we op veel lantaarnplaten zien, ook wel heel vaak zinkt).
 

Ik hou van jou !
Lieflijke, romantische en ondeugende liefdesverhalen, vastgelegd op toverlantaarnplaten.
Een zorgenloze jeugd
Lantaarnplaten met kinderen, buiten de deur en binnenshuis.
Spelende kinderen, huilende kinderen, kleine kinderen, grotere kinderen, leuke kinderen, ondeugende kinderen.
 
  Hooggeëerd Publiek!
We brengen een virtueel bezoekje aan Circus 'Luikerwalo'. Daar komen de clowns..... Geef ze een applaus!

 
  Werken voor de kost
Waarmee verdienden onze voorouders hun dagelijks brood? Een keur van lantaarnplaten waarop staat afgebeeld hoe onze groot- en overgrootouders aan de kost kwamen.
 
  Daar zit muziek in!
Een selectie toverlantaarnplaten die betrekking hebben op muziek, musici en muziekinstrumenten.
  Vrolijk Kerstfeest!
Merry Christmas, Joyeux Noël, Fröhliche Weihnachten, Feliz Navidad. Een kerstwens voor alle vrienden van de toverlantaarn.
 

 


Bekende of bijzondere series lantaarnplaten


 
The Tiger and the Tub (De tijger en de regenton)
"Mr Long & Mr Short go for a walk.....", een bekende openingszin van een ongeloofwaardig verhaal dat verteld wordt op meerdere series lantaarnplaten.
 
Maud Muller.
Een prachtige serie van zes met de hand gekleurde lantaarnplaten die een illustratie vormen bij het gedicht van John Greenleaf Whittier. Een nogal droevig verhaal over een onbeantwoorde liefde dat ons de beroemde quote naliet: 'For of all sad words of tongue or pen, The saddest are these: 'It might have been!'.
 
How Jane Conquest rang the Bell
Dit voorbeeld van een serie lantaarnplaten met levende modellen vertelt de geschiedenis van een vrouw die voor een verschrikkelijk dilemma wordt geplaatst: thuis te blijven bij haar kindje dat doodziek in zijn wiegje ligt, of het huis te verlaten om te proberen de bemanning van een schip dat in brand staat, te redden.
 
De vermakelijke geschiedenis van John Gilpin. (The Diverting History of John Gilpin.)
Een aantal series toverlantaarnplaten naar een komische ballade van William Cowper, geschreven in 1782. De ballade gaat over een textielverkoper die een op hol geslagen paard berijdt.
 
De droom van Dan Dabberton (Dan Dabberton's Dream).
De serie platen van Dan Dabberton vertelt over de gevaren van alcoholmisbruik en van Dan's geslaagde poging zich nog juist op tijd terug te trekken van de rand van de afgrond. De serie wordt in veel toverlantaarnvoorstellingen vertoont en wordt altijd hooglijk gewaardeerd door het publiek.
 
Dick Whittington en zijn kat.
Dick Whittington and His Cat is de titel van een Engels volksverhaal rondom Richard Whittington, die ooit echt bestond en leefde van 1354–1423. Whittington was een welvarende koopman en werd driemaal burgemeester (Lord Mayor) van Londen.
Er zijn een aantal fraaie series lantaarnplaten gemaakt naar dit verhaal.
 
Walt Disney:
Mickey Mouse in 'The Delivery Boy'
Het Engelse bedrijf Ensign ltd bracht een toverlantaarn uit met platen die gebaseerd waren op de vroege Mickey Mouse Silly Symphonies.

The 'Three Little Pigs' (De drie kleine biggetjes)
In 1933 bracht de Engelse Ensign ltd een set van vierentwintig vierkante 'Three Little Pigs' toverlantaarnplaten uit die spoedig werden opgevolgd door tientallen andere sets.
 
Curfew Must Not Ring Tonight
(De avondklok mag vanavond niet luiden).
Serie lantaarnplaten naar een gedicht van Rose Hartwick Thorpe over Bessie, een jonge vrouw van wie de minnaar gevangen is genomen door de Puriteinen tijdens de Engelse Burgeroorlog.
 
 
©1997-2024 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 29-02-2024.
Page back.....  Naar boven......  Next page.....