THEMA'S EN SERIES
Een verzameling lantaarnplaten
Thema's
Bekende of bijzondere series lantaarnplaten

 

 

Een omvangrijke verzameling toverlantaarnplaten.
Hierin opgenomen:       Zomaar een heleboel bewegende toverlantaarnplaten.
       Zomaar een heleboel grappige verhalen verteld op toverlantaarnplaten.
       Zomaar een heleboel series toverlantaarnplaten met levende modellen.
       Zomaar een heleboel prachtige series toverlantaarnplaten.
       Zomaar een heleboel series lantaarnplaten met Bijbelse verhalen.
       Zomaar een heleboel series lantaarnplaten met bekende sprookjes.
       Zomaar een heleboel schitterende toverlantaarnplaten.
    Zomaar een heleboel series langwerpige toverlantaarnplaten.


 

Thema's

Lantaarnplaten gesorteerd op thema.


De Bijbel
Fraaie lantaarnplaten met Bijbelse voorstellingen uit het Oude Testament en het Nieuwe Testament.

 
Adam en Eva
Een groot aantal prachtige toverlantaarnplaten die het Oudtestamentische Bijbelverhaal illustreren over Adam en Eva in het paradijs, de Tuin van Eden.

 
Punch en Judy (Jan Klaassen en Katrijn)
Punch en Judy zijn de held en de heldin uit een komisch poppenspel. Op een groot aantal lantaarnplaten kunnen we hun geestige avonturen volgen.

Ga toch fietsen!
Lantaarnplaten waarop de voor- en nadelen van het fietsen worden afgebeeld.

 
Hooggeëerd Publiek!
We brengen een virtueel bezoekje aan Circus 'Luikerwalo'. Daar komen de clowns..... Geef ze een applaus!

 
Slechte gewoontes. Drinken, gokken, roken.
Terwijl zij een grote rol speelde in de wereld van het amusement, werd de toverlantaarn ook vaak ingezet voor opvoedende en stichtende doeleinden. Religieuze en idealistische organisaties als het Leger des Heils en de Drankbestrijding ontdekten de doeltreffendheid van de toverlantaarn als een krachtig wapen tegen het onheil van drankmisbruik en andere 'slechte gewoontes'.

 
Er was eens......
.....in Duitsland een tweetal broers. Zij zouden de wereld een groot aantal prachtige verhalen schenken. Hun namen zijn Jacob en Wilhelm Grimm, maar meestal noemen we hen eenvoudig de Gebroeders Grimm.

Er uit gelicht: Roodkapje en de Wolf

 
Wat een portret!!!!
Een vermakelijke verzameling belachelijke, gelijkende, ontroerende, afschuwelijke, fraaie, angstaanjagende, protserige en sprekende portretten.

 
De Padvinderij (scouting)
Nostalgische lantaarnplaten over de padvindersbeweging die in 1908 in Engeland werd opgericht door Robert Baden-Powell. Compleet met de bijgesloten teksten.

Hierin opgenomen: Saint George and the Dragon (Sint Joris en de Draak)
Een set van twaalf 3,25" lantaarnplaten met de legende van de patroonheilige van Engeland en van de Padvindersbeweging.

 

Ik hou van jou !
Lieflijke, romantische en ondeugende liefdesverhalen, vastgelegd op toverlantaarnplaten.

Vrolijk Kerstfeest!
Merry Christmas, Joyeux Noël, Fröhliche Weihnachten, Feliz Navidad. Een kerstwens voor alle vrienden van de toverlantaarn.

Uitgelicht: A Christmas Carol van Charles Dickens.
Toverlantaarnplaten naar een wereldberoemd boek.

 
Een zorgenloze jeugd
Lantaarnplaten met kinderen, buiten de deur en binnenshuis.
Spelende kinderen, huilende kinderen, kleine kinderen, grotere kinderen, leuke kinderen, ondeugende kinderen.


 
Werken voor de kost
Waarmee verdienden onze voorouders hun dagelijks brood? Een keur van lantaarnplaten waarop staat afgebeeld hoe onze groot- en overgrootouders aan de kost kwamen.

 
A is een Aapje......
Een bekend dierenalfabet uit onze jonge jaren begon zo. Hier is nu een dierenalfabet op toverlantaarnplaten. U leert zelfs nog spelenderwijs enkele tot nu toe volkomen onbekende diersoorten kennen.

 
Daar zit muziek in!
Een selectie toverlantaarnplaten die betrekking hebben op muziek, musici en muziekinstrumenten.

Leven als kat en hond.
Een verzameling lantaarnplaten waarop twee diersoorten zijn afgebeeld die altijd leven als kat en hond: de katten en de honden. Onze huisdieren en, niet zelden, onze beste vrienden.

Hierin opgenomen:
Poessie is op het verkeerde pad (Pussy's Road to Ruin, or Do as You are Bid)
Een aantal populaire series toverlantaarnplaten gebaseerd op het kinderboek van Madame de Chatelain (ca 1845).

 
Een beestenboel.
Het zijn steeds de dieren die in deze verzameling amusante toverlantaarnverhalen de hoofdrol spelen. Wat moet ik er meer van zeggen. Bekijk ze en geniet.


 
Landen, plaatsen en volkeren.
De toverlantaarn brengt ons naar verre landen en plaatsen in alle delen van de wereld en laat ons daar kennismaken met de bevolking.

 
Op de woelige baren.....
Schepen, bootjes, een vlot, alles wat maar wil drijven (maar, zoals we op de platen zien, ook wel vaak zinkt).

 
Damon en Pythias.
De oude Griekse legende van Damon en Pythias staat symbool voor vertrouwen en loyaliteit binnen een echte vriendschap.


 
De Vrijmetselarij.
Ten tijde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw had iedere plaatselijke loge van een broederschap als de Vrijmetselaarij wel een toverlantaarn tot haar beschikking, compleet met lantaarnplaten.

 
Geboorte en dood.
Leuk of niet, elk menselijk leven begint met de geboorte en eindigt met de dood. Een paar platen over de geboorte, veel meer over de dood.

 
 Ach vaderlief, toe drink niet meer.
De drankbestrijding maakte graag gebruik van moderne technologieën om haar doelen te verwezenlijken en dus werden veelvuldig toverlantaarns en de toepassing van fotografie ingezet wanneer het publiek werd voorgelicht over de gevaren van een losbandig leven.


 
Expedities naar de Noordpool.
Er bestaan heel veel toverlantaarnplaten die het Noordpoolgebied en de expedities daarheen afbeelden. Het blijkt niet zo eenvoudig te bepalen welke set platen gemaakt werd door een bepaalde fabrikant.

 
Toverlantaarnplaten naar de beroemde verhalen van Wilhelm Busch.
Wilhelm Busch is het meest bekend van zijn tekeningen die voorzien waren van wijze, satirische en soms wat kreupele versjes. Zijn 'Bilderbogen verhalen' worden beschouwd als de voorlopers van het komische stripverhaal en.... uiteindelijk ook van de series toverlantaarnplaten. Veel daarvan werden ook daadwerkelijk bewerkt tot opmerkelijke series lantaarnplaten.

 
Oorlogstaferelen.
Een item met veel kanongebulder en kruitdamp, heldenmoed en waanzin, briesende paarden en stomende schepen, imponerende krijgsheren en gevallen soldaten, dorre woestijnen en kale ijsgebieden, Boeren en Britten, opstand en onderdrukking. De eerste dode in elke oorlog is het gezond verstand.

 
Racistische afbeeldingen op oude toverlantaarnplaten?
De manier waarop niet-westerse personen op de lantaarnplaten worden afgebeeld is niet altijd fijngevoelig te noemen en doet ons soms de wenkbrauwen fronsen.
Anderzijds moeten we niet de fout maken alle lantaarnplaten waarop zwarte mensen zijn afgebeeld als racistisch te beschouwen. De grenzen tussen 'grappig' en 'racistisch' zijn vaak moeilijk vast te stellen. Oordeelt u maar zelf.

 
Amerika, zoals het getekend werd door Joseph Boggs Beale en anderen.
Joseph Boggs Beale (1841-1926) was een van de weinige negentiende-eeuwse artiesten die zijn kunstwerken speciaal maakte om te worden gereproduceerd op toverlantaarnplaten. Hij woonde in Philadelphia en creëerde daar duizenden afbeeldingen voor de lantaarnplaat.

 Bekende of bijzondere series lantaarnplaten


 
The Tiger and the Tub (De tijger en de regenton)
"Mr Long & Mr Short go for a walk.....", een bekende openingszin van een ongeloofwaardig verhaal dat verteld wordt op meerdere series lantaarnplaten.

 
The Water-babies
Er was eens een kleine schoorsteenveger en zijn naam was Tom..... Een schitterende set van vierentwintig lantaarnplaten naar het beroemde verhaal van Charles Kingsley, 'The Water-babies'.
 
De Fles (The Bottle)
De Engelse tekenaar George Cruikshank publiceerde een serie van acht platen met de titel 'The Bottle' (1847) over de gevaren van alcohol. Naar dit voorbeeld werden enkele fraaie series lantaarnplaten vervaardigd.

 
Dr Livingstone,  I presume ?   Stanley en Livingstone
Dr Livingstone,  neem ik aan?
De namen van Stanley en Livingstone worden vaak in één adem genoemd vanwege hun legendarische ontmoeting op 21 maart 1871 in Ujiji, een dorpje aan de oever van het Tanganyika-meer in het huidige Tanzania. In dit item komen zij weer bij elkaar.
The Life and Work of David Livingstone, Stanley in Africa en Stanley's Expedition.

 
The Pilgrim's Progress.
Naar dit beroemde boek van John Bunyan werden zeker vijftig verschillende series lantaarnplaten gemaakt door vrijwel alle bekende fabrikanten, Bamforth, York, Newton, Theobald, Pumphrey, Barnard, Riley, Butcher en anderen. Veel fabrikanten brachten zelfs meerdere series uit naar dit verhaal, soms bestaande uit minder dan tien, maar ook wel uit meer dan honderd platen.  Inbegrepen de serie 'Life of John Bunyan'.

 
Maud Muller.
Een prachtige serie van zes met de hand gekleurde lantaarnplaten die een illustratie vormen bij het gedicht van John Greenleaf Whittier. Een nogal droevig verhaal over een onbeantwoorde liefde dat ons de beroemde quote naliet: 'For of all sad words of tongue or pen, The saddest are these: 'It might have been!'.

 
Lewis Carroll's Alice in Wonderland.
Van dit beroemde verhaal zijn ook toverlantaarnplaten gemaakt. Van de bekende uitvoering die W. Butcher maakte voor de Junior Lecturer's series blijken zelfs twee versies te bestaan. En er bestaan ook nog andere sets.

 
How Jane Conquest rang the Bell
Dit voorbeeld van een serie lantaarnplaten met levende modellen vertelt de geschiedenis van een vrouw die voor een verschrikkelijk dilemma wordt geplaatst: thuis te blijven bij haar kindje dat doodziek in zijn wiegje ligt, of het huis te verlaten om te proberen de bemanning van een schip dat in brand staat, te redden.

 
Gabriel Grub of De geschiedenis van de kobolds die een doodgraver ontvoerden.
In 1836 publiceerde Charles Dickens dit kerstverhaal, 'The Story of the Goblins who stole a Sexton', als hoofdstuk 29 van The Pickwick Papers. Deze serie toverlantaarnplaten bestaat uit 17-19 platen en werd geproduceerd door York & Son, Engeland.


 
De vermakelijke geschiedenis van John Gilpin. (The Diverting History of John Gilpin.)
Een aantal series toverlantaarnplaten naar een komische ballade van William Cowper, geschreven in 1782. De ballade gaat over een textielverkoper die een op hol geslagen paard berijdt.

 
De droom van Dan Dabberton (Dan Dabberton's Dream).
De serie platen van Dan Dabberton vertelt over de gevaren van alcoholmisbruik en van Dan's geslaagde poging zich nog juist op tijd terug te trekken van de rand van de afgrond. De serie wordt in veel toverlantaarnvoorstellingen vertoont en wordt altijd hooglijk gewaardeerd door het publiek.

 
Dick Whittington en zijn kat.
Dick Whittington and His Cat is de titel van een Engels volksverhaal rondom Richard Whittington, die ooit echt bestond en leefde van 1354–1423. Whittington was een welvarende koopman en werd driemaal burgemeester (Lord Mayor) van Londen.
Er zijn een aantal fraaie series lantaarnplaten gemaakt naar dit verhaal.

 
De Muis of De gestoorde Nachtrust
Een paar leuke series lantaarnplaten naar het verhaal 'Die Maus oder Die gestörte Nachtruhe', uit: 'Drei Bilderbogen und ihre Entwürfe', geschreven en geïllustreerd door Wilhelm Busch (1860). (Ook bekend als: Mr. and Mrs. Brown and the Mouse.)

 
Christie's old Organ (Christoffels oude orgel).
Sets lantaarnplaten met levende modellen naar het boek van Mrs O.F. Walton.
Er zijn verscheidene toverlantaarnversies van dit tranentrekkende verhaal bekend. De voorstellingen werden vaak gebracht in de vorm van een soort zangdienst. Het publiek werd verzocht tussen de geprojecteerde platen en bijbehorende teksten door een aantal bekende Christelijke liederen te zingen.

 
Robinson Crusoe, van Daniel Defoe.
Maar weinig ander boeken zijn in zoveel verschillende versies uitgebracht op toverlantaarnplaten als de beroemde roman van Daniel Defoe, Robinson Crusoe (1719).

 
Het Onze Vader
Een zeer bijzondere serie lantaarnplaten illustreert de woorden van het bekendste gebed binnen het Christendom.

 
De Negerhut van Oom Tom.
Er zijn nogal wat toverlantaarnplaten die het wereldberoemde verhaal van Harriet Beecher Stowe illustreren. Een aantal daarvan wordt hier getoond. 
Walt Disney:
Mickey Mouse in 'The Delivery Boy'
Het Engelse bedrijf Ensign ltd bracht een toverlantaarn uit met platen die gebaseerd waren op de vroege Mickey Mouse Silly Symphonies.

The 'Three Little Pigs' (De drie kleine biggetjes)
In 1933 bracht de Engelse Ensign ltd een set van vierentwintig vierkante 'Three Little Pigs' toverlantaarnplaten uit die spoedig werden opgevolgd door tientallen andere sets.

 
Curfew Must Not Ring Tonight
(De avondklok mag vanavond niet luiden).
Serie lantaarnplaten naar een gedicht van Rose Hartwick Thorpe over Bessie, een jonge vrouw van wie de minnaar gevangen is genomen door de Puriteinen tijdens de Engelse Burgeroorlog.

 
ABC Land,  The Road to Knowledge.
Een leuke serie van 16 Alfabet-lantaarnplaten voor de jeugd.

 
Tree Jacks  -  Driemaal Jaap.
Drie sets toverlantaarnplaten waarin een Jack de hoofdrol speelt. Jack and the Beanstalk (Jaap en de Bonenstaak), Jack the Giant Killer (Jaap de Reuzendoder) en The House that Jack Built (Het huis dat Jaap bouwde).

 
De ontdekking van Amerika
Decalcomanie 8,3 x 8,3 cm. Fraaie serie lantaarnplaten, waarschijnlijk Nederlands.

 

 
©1997-2021 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 15-05-2021.
Vorige pagina.....  Bovenrand pagina......  Volgende pagina.....