Homepage 'de Luikerwaal' Een bonte verzameling series lantaarnplaten met bekende sprookjes.

Deel 1. Klein Duimpje - De Rattenvanger van Hamelen.


Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10

Der kleine Daümling - Tom Thumb.

Der Kleine Däumling (Klein Duimpje). Complete set van zes lantaarnplaten. Deze set is waarschijnlijk gemaakt door de Gebrüder Bing, maar ze werden in kartonnen doosjes verkocht onder verschillende merknamen.Twee langwerpige lantaarnplaten uit een set van 12 toverlantaarnplaten gemaakt door Bing, bestaande uit steeds twee platen met elk vier afbeeldingen van een van de volgende sprookjes: Klein Duimpje, Hans en Grietje, Doornroosje, Sneeuwwitje, Roodkapje en Assepoester, samen met een tekstboekje.
Deze sets werden uitgebracht in meerdere formaten, met afmetingen van 3-9 cm breed en 11-28 cm lang, de grotere zowel zonder als met een beschermend afdekglas.

 

Tom Thumb and his six Brothers.
Klein Duimpje en zijn zes broertjes.

Een set van 12 vierkante toverlantaarnplaten gemaakt door Theobald & Co., Engeland, in hun series 'All British T-series' als nummer 111.
 

Tom Thumb.
Klein Duimpje.
Deze set vierkante lantaarnplaten werd gemaakt door  York and Son, een van de beste fabrikanten van lantaarnplaten van Engeland.
Het verhaal van Tom Thumb bestaat in een flink aantal variaties. Deze versie verschilt van de verhalen hierboven en zou het eerste sprookje zijn dat gedrukt en gepubliceerd is in het Engels, in 1621. Tom is niet groter dan zijn vaders duim en in zijn avonturen wordt hij opgeslokt door een koe, ontmoet hij reuzen en wordt een protegé van Koning Arthur. In latere bewerkingen wordt hij ook wel opgegeten door een molenaar en een zalm, gevangen in een muizenval, maakt hij de koning en zijn koningin boos en overlijdt tenslotte door de giftige adem van een grote spin.
1. Tom Thumb's Mother and the Magician. 2. Tom gets into the boys' pockets and takes their cherry stones.
3. Tom tumbles into a Pudding. 4. Giant Grumbo swallows him whole. 5. Tom Thumb and King Arthur.
6. The King giving Tom as much money as he can carry. 7. Tom shut up in a Mousetrap. 8. Tom killed by the poisonous breath of a spider.
Het verhaal van Tom Thumb werd ook uitgebracht in The Junior Lecturer's Series as part 600.

Terwijl een aantal afbeeldingen totaal verschillen, vertonen andere lantaarnplaten een opvallende gelijkenis met de lantaarnplaten die York and Son maakten.
 
Hop O' my Thumb.
Klein Duimpje.


Een serie van acht met de hand geschilderde lantaarnplaten met de afmetingen 178 mm x 102 mm, gemaakt door Carpenter & Westley, 24 Regent Street, London. De acht aantrekkelijke afbeeldingen zijn geschilderd op een ronde glasplaat en gevat in een mahoniehouten frame. Zij vertellen het verhaal van 'Hop O' my thumb', oftewel Klein Duimpje uit het sprookje van Charles Perrault.


 
Een andere serie, gemaakt door John Wrench & Son, toont dezelfde afbeeldingen als hierboven en bovendien nog de lantaarnplaat van hiernaast, waarmee het een set wordt van negen lantaarnplaten.

Hiernaast draagt Klein Duimpje een rood jasje, in de serie hierboven is het blauw. Iedere schilder kon de kleuren naar eigen smaak bepalen. Daardoor valt het ook direct op wanneer een plaat aan een serie met een ontbrekende plaat is toegevoegd. De hoofdrolspeelster draagt dan soms opeens een heel andere jurk.

THE PIED PIPER OF HAMELIN.
De Rattenvanger van Hamelen.
 Een volksverhaal dat bekend werd door de gebroeders Grimm, die het publiceerden in hun Deutsche Sagen. De legende verhaalt een gebeurtenis in de Duitse stad Hameln op 26 juni 1284.
1. Hamelin. 2. They fought the dogs. 3. Rouse up, Sirs, give your brains a racking.
4. Bless us, cried the Mayor, what's that! 5. His queer long coat from heel to head. 6. And out of the house the rats came tumbling.
7. Ratland home. 8. Ringing the bells till they rocked the steeple. 9. And folks who put me in a passion.
10. Out came the children running. 11. When lo! as they reached the mountain side. 12. Did I say all? No! one was lame.

Hier zijn twee platen uit dezelfde set, maar dit keer in een zwart/witte uitvoering met vierkante afbeeldingen met afgeronde hoeken.

Onderstaande serie is gemaakt door een onbekende fabrikant. Titels van de platen ontbreken. De afbeeldingen komen wel volkomen overeen met de afbeeldingen van de platen hierboven. Helaas ontbreken de platen #6 en #10.
 

THE PIED PIPER OF HAMELIN, geïllustreerd door Kate Greenaway.Alle platen zijn voorzien van een etiket met de naam en het adres van de fabrikant, Newton and Co, en de vermelding 'by permission of Messrs F. (Frederick) Warne Co. (de uitgever van het boek).'
De afmetingen zijn 8,2 cm in het vierkant.

Helaas ontbreekt plaat # 12 in deze set.
Catherine 'Kate' Greenaway (17 maart 1846–6 november 1901) was  een van de meest invloedrijke, populaire en gerespecteerde schrijvers en illustrators van kinderboeken in die tijd. Meer dan een eeuw na haar dood is haar werk nog zeer gezocht en de Kate Greenaway Medal, een jaarlijkse prijs die sinds 1955 wordt gegeven voor uitmuntende Engelse kinderboekenillustraties, is ook een eerbewijs aan haar waardoor haar naam voortleeft.


Het boek The Pied Piper of Harmelin werd gepubliceerd in 1888.
Het gedichtje van haar hand 'Three little Girls sitting on a Rail' werd door Catharina van Rennes in het Nederlands vertaald en op muziek gezet als het bekende kinderliedje 'Drie kleine kleutertjes die zaten op een hek'.


Het verhaal van de Rattenvanger van Hamelen werd ook uitgebracht in The Junior Lecturer's Series als deel 616.

Meer beroemde sprookjes.....
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2024 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 06-02-2024.
Naar bovenrand pagina......  Volgende pagina.....