Homepage 'de Luikerwaal' Een bonte verzameling series lantaarnplaten met bekende sprookjes.

Deel 4. Dwerg Neus - Kleine Moek - Kalief Ooievaar - Sinbad - De haas en de egel.


Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10

The dwarf Long Nose.
Dwerg Neus.

Een set van twaalf vierkante toverlantaarnplaten, verkocht in een kartonnen doosje compleet met de bijbehorende lezing.Jacob, de knappe zoon van een schoenlapper, kan zijn boosheid niet verbergen wanneer een zeurderige oude vrouw wat producten uit de marktkraam van zijn moeder koopt.
Nadat hij haar met tegenzin heeft geholpen de aankopen naar haar huis te brengen, ontdekt hij dat hij in de macht is gekomen van een verdorven, slechte fee. De heks tovert Jacob voor zeven jaar lang om in een eekhoorn en daarna in een lelijke dwerg met een enorm groot reukorgaan. Nu hij bevrijd is van de slavendienst gaat hij terug naar zijn ouders, die hem niet meer herkennen. Gelukkig zorgen zijn culinaire vaardigheden er voor dat hij goed terecht kan bij de hertog in die streek. In diezelfde tijd is de dochter van de koning door dezelfde heks omgetoverd in een gans. Jacob en de prinses ontmoeten elkaar en slagen er in de heks ten val te brengen en terug te keren naar hun familieleden en hun ware uiterlijk.

Ook verschenen als een set van drie langwerpige lantaarnplaten met elk vier afbeeldingen.


Little Muck.
De kleine Moek.
LITTLE MUCK (De kleine Moek) is een Arabisch sprookje van de Duitse dichter en romanschrijver Wilhelm Hauff (1802-1827). Nadat hij de universiteit verlaten had werd Hauff de leraar van de kinderen van de beroemde minister van oorlog Generaal Baron Ernst Eugen von Hugel. Voor hen schreef hij zijn 'Märchen' (sprookjes), die hij publiceerde in zijn Märchen Almanach in het jaar 1826. Een aantal van deze verhalen zijn ook nu nog zeer populair, zoals Der kleine Muck en Der Zwerg Nase (De dwerg met de lange neus).

De lantaarnplaten zijn 3¼ inches x 3¼ inches groot (8,2 x 8,2 cm) en werden waarschijnlijk gemaakt door J. Barnard and Son, Engeland.

The Caliph Stork - Kalief Ooievaar.
Nog een Arabisch sprookje van de Duitse dichter en romanschrijver Wilhelm Hauff (1802-1827). Het speelt zich af in het Midden-Oosten, in het huidige Irak. Het verhaal verscheen voor het eerst in 1821, in de bundel Märchen-Almanach auf das Jahr 1826.

Wanneer de Kalief van Bagdad veranderd wordt in een ooievaar kan alleen een kwade tovenaar hem helpen aan de magische woorden die hem weer zijn menselijke vorm terug zal geven.

De lantaarnplaten meten 8,3 x 8,3 cm en zijn gemaakt door J. Barnard & Son/Theobald & Co.

Sinbad The Sailor - Sinbad de Zeeman.

Gemaakt door Theobald & Co., Engeland in of voor 1889. De Eerste series.
1. Hindbad brought before Sinbad. 2. The Ogres of the Sea. 3. Sinbad sees a Bird of extraordinary Size.
4. The Merchants broke the Egg with their Axes. 5. We beheld a multitude of hideous savages. 6. A multitude of monkeys.
7. The Valley of Serpents. 8. The Serpent swallows one of Sinbad's comrades. 9. Sinbad shooting the Elephants.
10. The largest elephant tore up the tree by its roots. 11. Sinbad and the old man of the sea. 12. Sinbad in the Sepulchre.

The hare and the hedgehog
De haas en de egel.
De egel daagt de haas uit voor een hardloopwedstrijd. De uitslag lijkt duidelijk. Een haas kan toch veel harder rennen dan een egel?! Maar door een slimme truc weet de egel toch te winnen.
Deze serie van 6 lantaarnplaten werd waarschijnlijk gemaakt door Theobald & Co., Engeland.
 
    Meer sprookjes.....
   
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 16-06-2023.
Previous page....  Naar bovenrand pagina......