Homepage 'de Luikerwaal' Racistische afbeeldingen op oude toverlantaarnplaten?
deel 5.

Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10

Dit artikel bevat woorden of afbeeldingen die racistisch of op een andere manier kwetsend zouden kunnen zijn. Zij zijn hier opgenomen als een historische weergave van een heel andere tijd met heel andere normen en waarden, en betekenen beslist niet dat de webmaster/auteur van deze website zulke ideeŽn en beweringen ondersteunt.
Zij laten de rol zien die niet-westerse personen vaak speelden in verhalen op de oude toverlantaarnplaten en hoe zij daarop werden afgebeeld.
 
Een tweetal cartoons van 'A mule train on an up grade' en 'A mule train on a down grade'.  Uitgegeven door S. Lubin, 21 South Eighth St. Phila. Afmetingen 8,2 x 8,2 cm.
 


 

Toverlantaarnplaat met de afbeelding van een zwarte man die de hand van President Abraham Lincoln kust. Het etiket op de rand van de plaat laat zien dat deze plaat deel uitmaakte van een serie uitgebracht door de Amerikaanse POA. De afmetingen zijn ca 18 x 10 cm.

       
Een lantaarnplaat uit de Economic Series van T.H. McAllister, New York, met de titel 'Christmas In Blackburg'.

Op de achterkant van de plaat zijn twee etiketten geplakt met de teksten "T. H. McAllister, Manufacturing Optician, 49 Nassau Street, N. Y." en "Christmas in Blackburg.". De afmetingen van de plaat zijn ca 4" x 3-1/4", 8,2 x 10 cm.
Nog twee, bij elkaar behorende, toverlantaarnplaten uit de McAllister Economic Series met de titel "Darktown Lodge."

De platen zijn aan de achterkant voorzien van een etiket "T. H. McAllister, Manufacturing Optician, 49 Nassau Street, N. Y." en "a. Darktown Lodge - Grand Boss Charging Candidate" (de eerste plaat) en "b. Darktown Lodge - Candidate Charging the Grand Boss" (de tweede plaat) en daaronder nog de tekst "By permission Currier & Ives, Copyright".
 
Nog twee platen uit deze serie van T.H. MsAllister, dit keer in de zwart/wit versie. Het optreden van de brandweer van Darktown.

Bucking Mule (Een koppige muilezel).
Niet zeker van de titel. Een serie van (waarschijnlijk) vier lantaarnplaten van 8,2 x 8,2 cm.
Titel onbekend. 2. Ah, would you?
3. You have not got me yet!
 
4. Think I had bad time!
 


Come, Where My Love Lies Dreaming.


Deze lantaarnplaat maakt deel uit van de McAllister Economic Series en is voorzien van etiketjes met de teksten "T. H. McAllister, Manufacturing Optician, 49 Nassau Street, N. Y." en "Come, Where My Love Lies Dreaming".

De afmetingen van de lantaarnplaat zijn ca 10 x 8 cm en de plaat is gemonteerd in een houten frame van 18 x 10 cm.If dese am yourn, Boss, You can have 'em

Ook deze lantaarnplaat maakt deel uit van de McAllister Economic Series en is voorzien van etiketjes met de teksten "T. H. McAllister, Manufacturing Optician, 49 Nassau Street, N. Y." en "If dese am yourn, Boss, You can have 'em." (dus niet "hab um").

De afmetingen van de lantaarnplaat zijn ca 10 x 8 cm en de plaat is gemonteerd in een houten frame van 18 x 10 cm.
 


 

 


Enkelvoudige schuifplaat met een karikaturale zwarte man die een vurig betoog houdt en dit onderstreept met heftige bewegingen van zijn paraplu.
Afmetingen ca 10 x 18 cm. Geen fabrikant bekend.
 
King Crab and the Nigs: a Papuan adventure.

Maker onbekend, 4 lantaarnplaten, ca 1893.

Standaard glazen platen van 83 mm in het vierkant.
Titels van de platen:

1. Sighting a Prize.
2. A Forlorn Hope.
3. Getting a Bite.
4. Now we're happy.
 
Getting ready for an evening party: or the ape and the collar.

De aap en de stijve boord.

Een serie van 7 "komische" lantaarnplaten gemaakt door G.M. Mason, Engeland.
Het is moeilijk te geloven dat de bron van de afbeeldingen voor deze set lantaarnplaten het Britse jeugdtijdschrift "The boy's own paper" was, gepubliceerd van 1879 tot 1967.

Het idee voor de publicatie werd in 1878 geopperd door de Religious Tract Society, als een middel om jongere kinderen aan te moedigen te gaan lezen en hen de christelijke moraal bij te brengen tijdens hun vormingsjaren.
 


Warren's Blacking was in de 19e eeuw een toonaangevende fabrikant van schoensmeer (blacking), verkrijgbaar als vloeistof in flessen of als pasta in potten. De schoensmeer werd verkocht in elke stad in het Koninkrijk. Bijzonderheidje: Charles Dickens werkte toen hij 12 jaar oud was bij Warren's Blacking Factory. Zijn taak was om etiketten op de blacking-potten te plakken.
 
The Dog and the Well
De hond en de put.

Een serie van zeven zwart/witte lantaarnplaten gemaakt door Riley Brothers, Engeland, c. 1890.


Een langwerpige lantaarnplaat met inboorlingen die zich gretig storten op de koffer met kleding van de ontdekkingsreiziger.
Afm. ca 22 x 7 cm.
 
Meer.....
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2022 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 27-10-2022.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......