Homepage 'de Luikerwaal' Racistische afbeeldingen op oude toverlantaarnplaten?
deel 5.
Dit artikel bevat woorden of afbeeldingen die racistisch of op een andere manier kwetsend zouden kunnen zijn. Zij zijn hier opgenomen als een historische weergave van een heel andere tijd met heel andere normen en waarden, en betekenen beslist niet dat de webmaster/auteur van deze website zulke ideeën en beweringen ondersteunt.
Zij laten de rol zien die niet-westerse personen vaak speelden in verhalen op de oude toverlantaarnplaten en hoe zij daarop werden afgebeeld.
 
Een tweetal cartoons van 'A mule train on an up grade' en 'A mule train on a down grade'.  Uitgegeven door S. Lubin, 21 South Eighth St. Phila. Afmetingen 8,2 x 8,2 cm.
 


 

Toverlantaarnplaat met de afbeelding van een zwarte man die de hand van President Abraham Lincoln kust. Het etiket op de rand van de plaat laat zien dat deze plaat deel uitmaakte van een serie uitgebracht door de Amerikaanse POA. De afmetingen zijn ca 18 x 10 cm.

       
Een lantaarnplaat uit de Economic Series van T.H. McAllister, New York, met de titel 'Christmas In Blackburg'.

Op de achterkant van de plaat zijn twee etiketten geplakt met de teksten "T. H. McAllister, Manufacturing Optician, 49 Nassau Street, N. Y." en "Christmas in Blackburg.". De afmetingen van de plaat zijn ca 4" x 3-1/4", 8,2 x 10 cm.
Nog twee, bij elkaar behorende, toverlantaarnplaten uit de McAllister Economic Series met de titel "Darktown Lodge."

De platen zijn aan de achterkant voorzien van een etiket "T. H. McAllister, Manufacturing Optician, 49 Nassau Street, N. Y." en "a. Darktown Lodge - Grand Boss Charging Candidate" (de eerste plaat) en "b. Darktown Lodge - Candidate Charging the Grand Boss" (de tweede plaat) en daaronder nog de tekst "By permission Currier & Ives, Copyright".

 
Titel onbekend. 2. Ah, would you?
3. You have not got me yet! 4. Think I had bad time!
Bucking Mule (Een koppige muilezel).
Niet zeker van de titel. Een serie van (waarschijnlijk) vier lantaarnplaten van 8,2 x 8,2 cm.

 
The Heathen Chinese - De heidense Chinees.
Niet alleen zwarte mensen werden soms afgebeeld op een onaantrekkelijke manier. Deze set, die gemaakt is door een onbekende fabrikant, laat een Chinese valsspeler zien die daarna door iedereen in de kroeg wordt afgestraft.
En hier is een langwerpige toverlantaarnplaat gemaakt door de Gebrüder Bing Nürnberg (G.B.N.) als # 11 uit een set van twaalf.
 

 
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2020 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 22-04-2020.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......