Homepage 'de Luikerwaal' De toverlantaarn presenteert.....
De Tooverlantaarn!
Lantaarnplaten waarop een toverlantaarn of een voorstelling met de toverlantaarn is afgebeeld.

 
Franse toverlantaarnplaat getiteld 'LA LANTERNE MAGIQUE et LE MONTREUR D'OURS' van de fabrikant Lapierre. Een man draagt een kooi met daarin een konijn; een andere man komt aanrennen met een toverlantaarn in de hand. Het bijschrift bij deze scene is 'Kerisse' (?). Afmetingen 6,5 x 27 cm.

Een 'montreur' is iemand die in het publiek optreedt met curiositeiten, zoals beren, marionetten en.... de toverlantaarn.
 


Twee met de hand geschilderde enkelvoudige schuifplaten met de afbeelding van een lantaarnist die een toverlantaarnvoorstelling geeft. De afmetingen zijn 18 x 10 cm.
 


De naam van de fabrikant is in het frame geperst:


 
De bekende ontdekkingsreiziger David Livingstone vertelt hier het Bijbelse verhaal van Abraham en zijn zoon Isaac in Afrika. De christelijke missionaris gebruikte de toverlantaarn als een manier om Bijbelverhalen te vertellen.
Naar verluidt brak er paniek uit onder de inheemse toeschouwers toen er plotseling nogal angstaanjagende beelden op het scherm verschenen. Livingstone moest uitleggen dat er geen magie in het spel was, maar alleen simpele technologie.

 

 

 
Victoriaanse, met de hand geschilderde, lantaarn schuifplaat met de afbeelding van een lantaarnist. Wanneer het bewegende glas wordt verschoven, verschijnt het geprojecteerde beeld van een Hollandse windmolen. De afmetingen zijn 18 x 10 cm. 


Vader geeft een voorstelling. Enkelvoudige schuifplaat.


Met de hand geschilderde enkelvoudige schuifplaat met een lantaarnist, ca 1880.
De afmetingen zijn ca 18 x 10 cm.
 


 
Een met de hand ingekleurde fotografische toverlantaarnplaat waarop we een lantaarnist zien die een Riley Kineoptoscope projector bedient, c. 1897.

Deze plaat maakt deel uit van de Science Museum Group Collection.
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... 1997-2023 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 13-07-2023.
Naar bovenrand pagina......