Homepage 'de Luikerwaal'

deel 4.
Een bonte verzameling prachtige series toverlantaarnplaten.

Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10

Rip Van Winkle.
Een serie van twaalf vierkante toverlantaarnplaten gemaakt door York & Son, Engeland.
1. Dame Van Winkle expressing her mind. 2. Rip Van Winkle's perfect contentment. 3. Derrick Van Bummil reading the news.
4. Rip Van Winkle waiting upon the strange company. 5. Rip Van Winkle after his long sleep. 6. Rip Van Winkle relating his story.
7. The Haunts of Rip Van Winkle. 8. Sunset Rock, Catskill. 9. The Catskill Water Fall.
10. The Cascades of the Catskill. 11. Bastion Falls, Catskill. 12. Cascade Profile Rock.
Rip van Winkle is een kort verhaal, geschreven door de Amerikaanse auteur Washington Irving, gepubliceerd in mei 1819. Hoewel het verhaal zich afspeelt in de New Yorkse Catskill Mountains, gaf Irving later toe dat hij voordat hij het verhaal over van Winkle had geschreven, nog nooit de Catskill Mountains had bezocht. De hoofdrolspeler in dit verhaal is een Nederlands-Amerikaanse dorpeling die leefde rond de tijd van de  American Revolutionary War.

Samenvatting: Rip van Winkle, een dorpeling van Nederlandse afkomst, leeft in een vreedzaam dorp gelegen tegen de Catskill heuvels. De vriendelijke man - die zijn huis en boerderij verwaarloost - is geliefd bij iedereen behalve zijn vrouw. Om van het gezeur van zijn vrouw af te zijn, loopt hij op een dag de heuvels in. Hij ontmoet een antiek geklede man die beweert de geest te zijn van een van Henry Hudsons bemanningsleden. Samen met nog andere geesten spelen ze een kegelspel en na een aantal alcoholische versnaperingen valt Rip van Winkle in slaap onder een schaduwrijke boom. Hij ontwaakt twintig jaar later en keert terug naar zijn dorp. Hij verneemt dat zijn vrouw is overleden en dat menig gezin en vrienden het dorp verlaten hebben vanwege de oorlog die nu voorbij lijkt. Hij komt meteen in de problemen wanneer hij zichzelf identificeert als een onderdaan van George III, niet wetend dat in de voorgaande jaren de Amerikaanse revolutie heeft plaatsgevonden en George Washington nu president is van een onafhankelijke staat. Gelukkig herkent een oud-bewoner Rip, waarna hij zijn verhaal doet aan de bewoners. Ze geloven zijn geschiedenis en de mannelijke bewoners wensten dat ze ook zoveel geluk hadden gehad als hij bij het wegkomen van hun vrouw. (Bron: Wikipedia Encyclopedie)

 


De Amerikaanse opticien T.H. McAllister produceerde deze serie lantaarnplaten gemonteerd in een houten frame. Deze set maakt gebruik van dezelfde afbeeldingen, dit keer in een ronde vorm.
 
En tot slot is er ook nog een andere serie bekend die gemaakt is of verkocht werd door het Amerikaanse bedrijf Erker Bros, St. Louis. Deze platen hebben het Amerikaanse formaat van 8,2 x 10 cm.

Yankee Doodle Dandy.

Een serie van zes toverlantaarnplaten waarop zes coupletten van het lied Yankee Doodle Dandy worden afgebeeld. De platen zijn gemerkt als behorend tot de Economic Series. Op een etiket op iedere plaat is de eerste regel van het couplet vermeld. De platen hebben het Amerikaanse formaat van 8,2 x 10 cm.

(CHORUS) Yankee doodle, keep it up,
Yankee doodle dandy;
Mind the music and the step,
And with the girls be handy.
 
Father and I went down to camp,
Along with Captain Gooding;
And there we saw the men and boys,
As thick as hasty pudding.
And there was General Washington
Upon a slapping stallion,
A-giving orders to his men,
I guess there was a million.
And there I see a little keg,
The heads were made of leather;
They knocked upon it with little clubs,
And called the folks together.
 
The troopers, too, would gallop up
And fire right in our faces;
It scared me almost to death
To see them run such races.
And there they had a swamping gun,
Large as a log of maple;
Upon a deuced little cart,
A load for father's cattle.
It scared me so, I streaked if off,
Nor stopped, as I remember,
Nor turned around Ďtil I got home,
Locked up in motherís chamber.
 
The Swiss Family Robinson - De Zwitserse familie Robinson.
Een serie van 12 toverlantaarnplaten naar de welbekende roman The Swiss Family Robinson van de Zwitserse pastoor Johann David Wyss, voor het eerst gepubliceerd in 1812, over een Zwitserse familie die schipbreuk lijdt op weg naar Port Jackson, AustraliŽ en op een schijnbaar onbewoond eiland terecht komt.
De eerste twee afbeeldingen zijn kopieŽn uit
J. Theobald and Company's extra special illustrated catalogue of magic lanterns, slides and apparatus (Londen: Theobald & Co., 1893).

Eugene Aram.
Een fraaie serie vierkante lantaarnplaten van de Engelse fabrikant York & Son.
1. 'Twas in the prime of summer time.
Het was in het begin van de zomer.
2. But the usher sat remote from all.
Maar de deurwaarder zat daar helemaal alleen.
3. 'My gentle lad, what is't you read?'
Mijn beste jongen, wat lees je daar?
4. And down he sat beside the lad.
En hij ging naast de jongen zitten.
5. Two sudden blows with a ragged stick.
Twee onverwachte slagen met een ruwe stok.
6. I took the dreary body up.
Ik nam het akelige lichaam op.
7. And I saw the dead in the river bed.
Ik zag de dood in de bedding van de rivier.
8. And Eugene Aram walked between.
En Eugene Aram werd afgevoerd.
Laatste couplet van het gedicht The dream of Eugene Aram van Thomas Hood.
Eugene Aram (1704Ė16 August 1759) was een Engelse filoloog en tevens een beruchte moordenaar die door Thomas Hood werd verheerlijkt in zijn ballade The Dream of Eugene Aram.
(Filologie (van het Griekse Φιλος, philos: "liefde" en het Griekse λογος logos: "woord, rede") is een tak van taalkunde die zich vooral richt op dode talen.)
 
The Captain's Well
De bron van de Kapitein
Een kleine serie van vier vierkante lantaarnplaten naar een gedicht van John Greenleaf Whittier, een invloedrijke Amerikaanse Quaker-dichter en fervent pleitbezorger van de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten. Het gedicht beschrijft de avonturen van kapitein Valentine Bagley. Toen Bagley scheepstimmerman was, strandde zijn schip, de Commerce of Boston, in juli 1792 op de kust van ArabiŽ. De bemanning van het schip moest door de Arabische woestijn lopen om hulp te vinden. Vierendertig begonnen aan de reis, slechts acht overleefden. Toen kapitein Bagley uiteindelijk terugkeerde naar Massachusetts, vervulde hij een belofte die hij had gedaan terwijl hij in de woestijn aan dorst leed. Hij had gezworen een put te graven waar iedereen gebruik van zou kunnen maken, zodat niemand zo zou lijden als hij.

De serie platen is rond 1900 vervaardigd door de UK Band of Hope Union, Engeland.

 

Butcher story

Een serie van 10 vierkante toverlantaarnplaten gemaakt door een onbekende fabrikant. Zelfs de echte titel van deze serie is niet bekend. Afmetingen: 8,2 x 8,2 cm.
 
  Meer series..... 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... ©1997-2024 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 21-06-2024.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......