Homepage 'de Luikerwaal' Zomaar een heleboel prachtige series toverlantaarnplaten.  Deel 6.

Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10

Prachtige 'Sing-along'-serie toverlantaarnplaten van de bekende maker van dit genre lantaarnplaten, Scott and Van Altena, New York. De platen hebben het Amerikaanse langwerpige formaat van 10 x 8,2 cm. Aan de rechterkant zijn ze voorzien van een etiket met de naam van de serie, 'Come on Maria' en naam en adres van de wederverkoper, de linkerkant heeft een etiket met handelsmerk en adres van de fabrikant.
De serie werd gemaakt naar een bekende tophit uit die dagen, 1910,  'Come on Maria!' geschreven door Ren Shields, die ook het meer bekende lied 'In the good old Summertime' schreef, en Stanley Murphy. Het werd gezongen door de 'Telegraph Four'. Het lied gaat over een oud echtpaar dat terugkijkt op hun jeugd. Scott and Van Altena's lantaarnplaten zijn van een verbluffende kwaliteit met vaak zeer bijzondere fotomontages, en dat in een tijd waarin programma's als Photo Shop nog niet bestonden! Sing-along platen werden gemaakt om de bladmuziek te promoten en de teksten van het lied werden in de theaters veelal luidkeels meegezongen.
Helaas is deze serie lantaarnplaten niet compleet. Aanwezig zijn de nummers 1, 2, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 13, 14, 15 en de titelplaat met een afbeelding van de bladmuziek.

De eerste regel van de song luidt:
In a crowded city sat a couple, old and gray
Whose hearts were far away, mongst the fields of new mown hay.

De lantaarnplaten van Scott and Van Altena zijn zeer gewild bij verzamelaars en lantaarnisten. Bovenstaande platen werden op Ebay verkocht voor rond de $ 500 per stuk!

 
Nog zo'n schitterende 'Sing-along'-serie toverlantaarnplaten, dit keer van de Amerikaanse fabrikant Simpson. De platen hebben het Amerikaanse langwerpige formaat van 10 x 8,2 cm. Aan linker- en rechterkant zijn ze voorzien van een etiket met de naam van de serie, 'Can't you take it back, and change it for a Boy' en naam en adres van de fabrikant.
Ook deze serie lantaarnplaten is gemaakt naar een bekende tophit: 'Can't you take it back, and change it for a Boy', tekst en muziek van Thurland Chattaway. Hier is het eerste couplet:
From the nursery creepin', a little boy came peepin'
Shyly peepin' through a golden curl
At a tiny bundle, such a funny bundle
Was a tiny, little baby girl.
Came to town that mornin', as the day was dawnin'.
Mother thought t'would fill his heart with joy
But he shook his little head and to his Mammy said:
"Gee I wish that you had bought a boy"
Uit de kinderkamer kroop een jochie
Het keek schuchter om zich heen.
In een wiegje met wat lakens
lag een meisje, nog heel kleen.
Zij was 's morgens vroeg geboren.
Moeder vroeg: 'Vind je dat fijn?'
Hij schudde slechts zijn hoofd en zei verbolgen:
"Het had een jongen moeten zijn."
Wanneer plaat #1 de plaat is waarop de bladmuziek is afgebeeld, dan is deze serie van 15 lantaarnplaten helemaal compleet.

De eerste plaat (#2) heeft waarschijnlijk ooit een ontbrekende of gebroken plaat vervangen omdat de kleuren van kleding en vloerkleed afwijken.
 
Kenilworth.

Kenilworth is een stad en burgerlijke parochie in Warwickshire, Engeland, in de buurt van Coventry en Warwick en 140 km ten noordwesten van Londen. De stad staat bekend om de uitgestrekte runes van Kenilworth Castle en was de achtergrond voor Walter Scott's roman Kenilworth (1821).

De roman Kenilworth gaat over het geheime huwelijk van Robert Dudley, Earl of Leicester en Amy Robsart. De twee houden allebei hartstochtelijk van elkaar, maar Robert wordt gedreven door ambitie. Hij is de lieveling van Koningin Elisabeth, en alleen door zijn huwelijk met Amy geheim te houden, kan hij hopen te stijgen naar de macht die hij wenst. Uiteindelijk ontdekt de koningin de waarheid, tot schande van Robert. De onthulling is te laat gekomen, want Amy is vermoord door de nog ambitieuzere rentmeester van de graaf, Varney. 
Kenilworth Castle, general view, plaat 8,3 x 8,3 cm.
1. Miles Gosling introduces Tresillian to the visitors assembled at the Black Bear Inn. 2. Tresillian's Interview with Amy at Cumnor Hall. 3. Wayland Smith's Cave.
4. Varney pleads Leicester's cause, and Leicester's suspicion of his fidelity. 5. Leicester's Banquet to Elizabeth. 6. Elizabeth's Interview with Amy.
7. Leicester's Visit to Amy. 8. The Murder of Amy. 9. Leicester's Castle, with Portraits of Amy and Leicester.
En lantaarnplaat uit een andere set lantaarnplaten die aantoont dat de kwaliteit van de plaat voor een groot deel bepaald werd door de artiest die de platen inkleurde. De linker plaat heeft meer rijkdom aan kleuren en laat veel meer details zien, zoals het vuur en de rook in de open haard.
    Meer series..... 
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... 1997-2019 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 08-02-2019.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......