Homepage 'de Luikerwaal'

deel 7.
Een bonte verzameling prachtige series toverlantaarnplaten.

Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10

A tour in the North.
Een reis naar het Noorden.
Een grote serie van 28 toverlantaarnplaten met, naar alle waarschijnlijkheid, afbeeldingen uit het gedicht van Evan MacColl, "Extracts from Notes of a Tour in the North of Scotland in 1838-39." dat verscheen in het Celtic Magazine. De afmetingen zijn 8,2 x 8,2 cm.
Helaas is plaat # 15 niet aanwezig.
De douanier en dichter Evan MacColl werd geboren op 21 september 1808 in Kenmore, Schotland, als zoon van Dugald MacColl en Mary Cameron, en werd in 1898 begraven in Kingston.

In 1831 immigreerden de MacColls naar Brits Noord-Amerika, maar Evan bleef achter. Vijf jaar later publiceerde hij op eigen kosten "The mountain minstrel", gedichten en liedjes in het Engels en het Gaelic.

Het volgende jaar werd MacColl aangesteld als douanenier in Liverpool. In 1850, na een periode van slechte gezondheid, verkreeg hij een verlof van zes maanden om zijn familie in Canada te bezoeken.

MacColls schreef vaak over het Schotse landschap, over liefde en over politieke gebeurtenissen. Het Celtic Magazine, 6 (1880-81) publiceerde een reeks artikelen over MacColl die besloten werd met de publicatie van een deel van het dagboek van de dichter als "Extracten van aantekeningen van een rondreis in het noorden van Schotland in 1838-39". Waarschijnlijk zijn de afbeeldingen op de platen overgenomen uit dit artikel.
 
Don Quixote.

A set of twelve magic lantern slides after the novel 'The ingenious nobleman Don Quixote of La Mancha', written by Cervantes. This novel consists of two parts: the first was published in 1605, the second in 1615.
The novel tells the comical travel adventures of an old nobleman who thinks he is an errant knight. This protagonist, Don Quixote, is the stereotype of the idealist, a foolish hero who, with his good intentions but impractical deeds, makes himself quite ridiculous.
The lantern slides are 8.2 x 8.2 cm in size and are made by Theobald & Co., England.

Don Quichotte.
Een serie van 24 zwart/witte lantaarnplaten geproduceerd door de Duitse fabrikant Unger & Hoffmann A.G.
De fabrikant Unger & Hoffmann A.G. uit Dresden bracht tussen 1900 en 1928 56 fotografische series lantaarnplaten uit onder de naam Projektion fr Alle. De onderwerpen lopen zeer uiteen. De dozen zijn van karton, met gemarmerd papier beplakt; afmetingen 24 x 9 x 9 cm. Elke doos bevat steeds 24 platen van 8,3 x 8,3 cm, in zwart/wit, zonder dekglas en papieren omranding.
Alle platen zijn voorzien van serienummer en plaatnummer en een titel in drie talen (Duits, Engels, Frans).

Don Quichotte.
Het inmiddels bekende verhaal op zes met de hand geschilderde toverlantaarnplaten gemaakt door een Franse fabrikant, naar alle waarschijnlijkheid Lapierre of Aubert.

De platen laten steeds twee scnes zien, genummerd van 1 t/m 24; de afmetingen zijn ca 6 x 20 cm.Tot slot nog een enkele langwerpige lantaarnplaat waarop Don Quichot tegen de windmolens vecht.


Meer series..... 
 
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... 1997-2024 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 04-05-2024.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......