Homepage 'de Luikerwaal'

deel 10.
Een bonte verzameling prachtige series toverlantaarnplaten. 

Naar: deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8 deel 9 deel 10

Look at the Clock
Kijk naar de klok!

Een serie van 9 toverlantaarnplaten gemaakt door York & Son, Engeland, naar 'Look at the Clock: A Welsh Rhapsody for Chorus, Soli (Tenor and Contralto) and Orchestra by Thomas Ingoldsby'.

Thomas Ingoldsby was het synoniem van Rev. Richard Harris Barham, een Engelse geestelijke van de Church of England, romanschrijver en humoristische dichter. Zijn bekendste gedicht is "The Jackdaw of Rheims", over een torenkraai die de ring van een kardinaal steelt en uiteindelijk heilig wordt verklaard.
The slides are square and measure 8.2 x 8.2 cm.
1. Look at the Clock, quoth Winifred Pryce 2. We've drunk down the Sun, boys! 3. It knock'd off her hat; down she fell flat
4. The whole day, discussing the case and gin toddy 5. So he stopp'd, and look'd down on the valley below 6. 'Twas Grandmother's Clock, David makes for a run
7. Miss Davis look'd up, Miss Davis look'd down
 
8. Lamenting his sins, and his two broken shins
 
9. Gentlemen! Look at the Clock!!!
Free Trade and Tariff Reform
Deze bijzondere serie lantaarnplaten laat zich bekijken als een hedendaagse uitzending van een nieuwsrubriek op de televisie, compleet met ondertitels en achtergrondbeelden. Aan de tafel zijn onder meer aangeschoven John Bull, een nationale personificatie van het Verenigd Koninkrijk, Lloyd George, premier van het Verenigd Koninkrijk van 1916 tot 1922, een arbeider en zijn vrouw. Zij voeren een levendige discussie over de 'Free Trade and Tariff Reform.

De complete serie bestaat uit tenminste 45 platen en wellicht veel meer. Het zou te ver gaan deze in zijn geheel hieronder af te drukken omdat er afgezien van de teksten weinig variatie is in de afbeeldingen.Jacky Marlingspike
 Een serie van 12 toverlantaarnplaten gemaakt door Theobald & Co., Engeland.
"How Jacky Marlinspike returned Home in time for Christmas Pudding" ("Hoe Jacky Marlinspike op tijd naar huis terugkeerde voor de kerstpudding") werd oorspronkelijk gepubliceerd als illustratie voor de Christmas Number-editie van The Graphic in 1890. Het dient als herinnering aan de offers die zijn gebracht door degenen die op zee dienen en benadrukt het belang van familie en traditie tijdens de feestdagen.
Een marlingspike (marlspijker of marlpriem) is een stuk zeemanswerkgereedschap van staal, dat gebruikt wordt voor het splitsen van touw of staalkabel. De marlspijker is er in verschillende afmetingen. De meest gebruikte marlspijker is ongeveer 30 cm lang.

 

1. The Captain paying off the Men 2. Jacky in the hands of the Sailors 3. Jacky mast-headed
4. Dancing a Hornpipe 5. Stowed away under the Seat 6. The Struggle between Sailors and Ticket Collector
7. Jacky is made a Captive 8. And is put in the Luggage Office 9. From which he makes his escape
10. And climbs on to the top of the Train 11. He runs all the country roads 12. And arrives home to the Christmas dinner

The Life of Luther
Het leven van Luther

Een serie van 12 lantaarnplaten, wellicht gemaakt door Theobald & Co. Nummers en titels van de platen zijn niet bekend en daardoor is het mogelijk dat de onderstaande platen niet in de juiste volgorde zijn geplaatst.

Natural phenomena
Natuurlijke fenomenen
Een serie van 12 vierkante toverlantaarnplaten gemaakt door Theobald & Co., Engeland.
1. Prairie on fire 2. The Mud Springs at Tiki Teri 3. The Lake of Fire
4. The Pink Terraces and Hot Lakes, New Zealand 5. Lightning 6. Whirlpools
7. Waterspout or Geyser 8. Boiling Lakes 9. Icebergs
10. Aurora Borealis 11. Avalanches 12. Volcanoes -- Destruction of Pompeii
     
  English version......  Wat is er nieuw op de site?  Handleiding voor deze web site.... 1997-2024 'de Luikerwaal'
Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt tot 07-04-2024.
Vorige pagina.....  Naar bovenrand pagina......